Lovitura primită de România, prin votul de veto al Austriei, a scos statul din cursa pentru Schengen. Multe voci au criticat acest aspect, și au făcut-o în termeni extrem de duri. Au existat și proteste în fața ambasadei austriece de la București. În același context vin noi declarații. Cele mai recente o aduc în față pe Dana Budeanu, care aruncă în aer tot ce se ştia despre Schengen şi România. Vedeta vorbește de potențiala legătură pe care o are Vladimir Putin în toată această situație.
După mai bine de 11 ani de negocieri și rezoluții, după implementarea mai multor scheme de securitate, România spera ca anul acesta să intre în spațiul Schengen. Au existat toate premisele unei aderări fără probleme, cel puțin pentru statul român.
Dar a venit anunțul Austriei, deși până cu 48 de ore înaintea stabilirii datei conferinței JAR, atitudinea era una pozitivă. În ziua conferinței Ausria vota pentru neaderarea României și a Bulgariei, iar decizia avea să creeze un val de critici și controverse.
Într-un articol publicat pentru Politico apare o potențială legătură între liderul Vladmiri Putin și aderarea statelor balcanice la Schengen. Anton Pisaroglu, expert în politica și securitatea europeană, africană și din Asia Centrală, scrie despre un posibil motiv:
„Neadmiterea acestor țări pe baza unor scuze fragile, în ciuda loialității și fiabilității de care au dat dovadă împotriva invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, nu ar fi doar împotriva unității UE, ci ar fi și o greșeală strategică care ar putea declanșa euroscepticismul în estul sensibil al Europei – și asta în cel mai prost moment geopolitic posibil.”, concluzionează Anton Pisaroglu pentru Politico.
În același context, alte voci, mai mult sau mai puțin avizate, au făcut declarații similare pe marginea acestui subiect, extrem de delicat, al aderării României la spațiul Schengen. Printre acestea a apărut și Dana Budeanu, cunoscută pentru intervențiile sale referitoare la anumite situații, inclusiv cele politice.
Într-o intervenție recentă la un post TV, Dana Budeanu și-a enunțat extrem de dur părerile despre această situație, avansând aceeași idee, și anume legătura pe care o are Vladimir Putin cu votul împotriva României:
„Înainte cu o zi de pornirea conflictului din Ucraina, pe 23 februarie noi nu am intrat în Schengen, pentru că așa a vrut Putin. Pe 23 februarie la Moscova, a avut loc o întâlnire cu mai mulți lideri militari din Africa.
Nu știu dacă știți acest subiect, al imigranților din Africa, sper că îl știți, în special analiștii politici, că nu l-am văzut menționat nicăieri. Unde al doilea om în stat din Sudan, celebrul Dagalo s-a întâlnit cu Putin, alături de ceilalți lideri militari, unde planul a fost setat, și anume: se joacă cum decide Putin despre acest conflict.”, declară Dana Budeanu la România TV.
Poate părea un scenariu real, având în vedere că „Putin vorbeşte cu Europa. România n-a stat la nicio masă”, mai spune aceeași Dana Budeanu în intervenția sa. Mergând mai departe cu enunțarea declarațiilor, vedeta arată cu degetul către PNL și exponentul principal al formațiunii, Klaus Iohannis, declarând:
„Este mult mai comercial să fim disprețuiți, să ne urcăm electoral pe această temă. De exemplu PNL-ul, care este autorul, dacă am fi să ne luăm după situația în care ne aflăm, al neintegrării noastre, nu?
Pentru că ei sunt cei care au ridicat această temă și cineva le-a dat-o peste față. Important este ce s-a întâmplat.
Adevărul este cu totul altul și sunt consternată să văd că absolut nimeni din politica externă a lumii nu a menționat adevăratul motiv. S-a venit aici, s-a ținut discurs, iar ne-au promis, iar a ieșit Iohannis, s-au mai spus niște aberații.”, spune aceeași Dana Budeanu.
Indiferent care ar fi viziunile din spațiul public în legătură cu acest scandal politic, România va trebui să lupte din nou și să convingă cele 27 de state că merită să facă parte din Schengen. Noua acceptată, Croația, ar putea fi chiar un aliat important pentru statul român, cine știe?
Dacă se va lua, sau nu, decizia de acceptare, rămâne de văzut. Oricum, Austria este sub presiune în aceste zile, iar cancelarul austriac pare-se că și-a mai schimbat părerile. Dar cât ajută această schimbare România, rămâne de văzut.