După ce au scăpat de presiunea cauzată pentru aproape trei ani la rând de pandemia de Covid-19, acum românii sunt supuși unor altfel de griji. De data aceasta este vorba despre o criză acută de medicamente esențiale pentru tratarea virozelor care au pus stăpânire pe România. Din acest motiv, părinții disperați încearcă să găsească soluții de criză pentru a-și trata copiii acasă. Care este noul trend și ce ar trebui să facă, de fapt?
Criza medicamentelor din farmacii i-a mobilizat pe părinți să devină și mai activi pe rețelele sociale, aceasta fiind singura variantă rămasă pentru a afla cum își pot trata copilașii afectați de virozele specifice sezonului. Din păcate, gripa și infecțiile respiratorii au umplut spitalele în această perioadă, iar medicii se plâng din cauza lipsei de locuri, dar și a antibioticelor și antitermicelor.
Din păcate, această lipsă acută de medicamente vine împreună cu cel mai agresiv val de viroze, iar de o lună de zile, peste 100 de tratamente lipsesc din farmacii, potrivit anunțului făcut de Agenţia Naţională a Medicamentului.
Pentru că lucrurile nu se rezumă doar la aceste medicamente, medicii au avertizat cu privire la criza de vaccin hexavalent, ROR și varicelic. Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății, vaccinurile care fac parte din schema obligatorie de vaccinare ar putea ajunge în țară la sfârșitul acestei luni.
În cursul zilei de luni, Ministerul Sănătății a anunțat absența din farmacii a Paracetamolului pentru copii și a antitermicului Panadol Baby, motivele fiind legate de „discontinuitate temporară din motive comerciale”. Totodată, instituția a transmis care sunt medicamentele antitermice și antiinflamatoare disponbile, care le-ar putea înlocui pe cele absente.
Vezi listele cu medicamentele disponibile:
Ministerul Sănătății a transmis o serie de recomandări legate de îngrijirea copilului care se confruntă cu infecție respiratorie acută. Astfel, pentru a grăbi procesul de vindecare, este recomandat să îi oferiți cât mai multe lichide. Hidratarea este esențială, dar în același timp, este vital să vă adresați medicului de familie încă de la primele semne de boală, urmând ca minorul să fie evaluat clinic, iar medicul să prescrie tratamentul corespunzător.
Dacă observați că simptomele nu se ameliorează, ci din contra, se agravează, acestea prelungindu-se pe o perioadă mai lungă de trei zile, este necesar să vă prezentați la un centru de evaluare pentru a fi efectuată o serie de analize.
Anumite simptome, precum febra constantă peste 38 de grade (vârsta sub trei luni) sau 39 de grade (vârsta peste trei luni), respirația cu dificultate sau o culoare palidă a feței, necesită prezentarea obligatorie la medic. Aceeași urgență o reprezintă și dificultatea de a înghiți saliva sau imposibiitatea de a bea lichide din cauza respirației dificile.