Lista centrelor de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii. E un val masiv de infecţii în toată ţara

Lista centrelor de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii. E un val masiv de infecţii în toată ţara
Europa invadată de viroze respiratorii grave!

În ultima perioadă, la nivel european sunt anunțate mai mult de 7 milioane de cazuri de boli respiratorii într-o lună. Bebeluși și copii au fost infectați de un virus care ar putea pune în pericol vieți. De ce sunt atât de multe cazuri în acest an? Răspunsul este dat de specialiști. Din păcate, inclusiv în România există viroze respiratorii grave, mai ales la copii. Ca urmare a acestei situații Ministerul Sănătății a publicat lista centrelor de evaluare pentru copiii cu astfel de probleme respiratorii.

Europa invadată de infecții respiratorii grave în creștere

Medicii din toată Germania anunță că în cabinetele medicale este plin de pacienți cu viroze respiratorii. Potrivit Institutului Robert Koch, agenția de sănătate publică a țării, peste 7 milioane de persoane au contractat diverse boli respiratorii în decurs de o lună. Cu o creștere galopantă a cazurilor într-un interval de timp atât de scurt, medicii abia reușesc să facă față.

Nu este neobișnuit ca în lunile de iarnă să crească cazurile de boli infecțioase. Dar de data aceasta, numărul este extrem de mare, iar personalul medical și de îngrijire își atinge limitele, spun oficialii. De altfel cazuri de viroze respiratorii sunt înregistrate în mai toată Europa.

În total, cercetătorii germani au identificat aproximativ 200 de agenți patogeni diferiți ai răcelii. Potrivit Institutului Robert Koch, patru dintre aceștia sunt deosebit de răspândiți în Germania și în Europa în acest moment: virusurile gripale, rinovirusurile, SARS-CoV-2 și virusul sincițial respirator (RSV), care poate fi periculos în special pentru bebeluși și copii mici.

Cazuri de viroze respiratorii și în România, mai ales la copii

Din păcate, nici România nu a scăpat de acest flagel, al cazurilor de viroze respiratorii. Conform Ministerului Sănătății, cele mai multe au fost depistate la copii, datele spunând că au fost înregistrate săptămânal aproape 100.000 de cazuri de viroze respiratorii.

Pe acest fond, la nivel ministerial, s-a luat decizia deshiderii mai multor centre de evaluare pentru copii cu viroze respiratorii. Lista cuprinde 59 de astfel de centre (o regăsiți aici), și este deja făcută publică:

„Au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe.

Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.

Lista centrelor este publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății și a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.

Urmăriți Playtech.ro și pe