Afumarea cărnurilor și a cârnaților de casă se face, în general, pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor preparate din porcul sacrificat înainte de Crăciun. Există mai multe etape ce trebuie respectate, pentru a afuma alimentele în mod corect. Află în rândurile de mai jos cât se lasă cârnații la afumat, de fapt.
Multe gospodine de la țară preferă ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, să prepare cârnați de casă. Sunt nelipsiți de pe multe dintre mesele de Crăciun ale românilor. Puțini știu, însă, cât timp se lasă, de fapt, la afumat. Greșeala pe care o fac mulți români este cea de a afuma cârnații de casă prea puțin. Astfel, ei nu pot fi consumați o perioadă lungă de timp.
Există mai multe metode de afumare a cârnaților de casă. Produsele preparate pe baza cărnii porcului sacrificat pot fi afumate în podul casei sau afară, în afumători. Majoritatea gospodarilor preferă să opteze pentru cea de-a doua variantă.
Potrivit celor mai experimentate gospodine, există trei tipuri de afumare a cărnurilor:
Indiferent de metoda preferată, este esențial să lăsăm cârnații de casă la afumat suficient de mult timp pentru a nu se strica. Specialiștii în domeniul culinar spun că, de obicei, carnea trebuie lăsată la afumat între 4 și 14 zile, timp de până la 3 ore pe zi. În cazul în care cârnații de casă sunt subțiri, se lasă la afumat timp de 2 până la 6 zile.
În rândurile de mai jos, îți vom explica, pas cu pas, cum trebuie să procedezi pentru a afuma corect cârnații de casă.
Pentru afumarea cărnii sau a cârnaților de casă, avem nevoie de:
Cum trebuie să procedăm pentru a afuma carnea sau cârnații de casă:
Citește și: Cârnaţi de casă ca la bunica acasă. Reţeta tradiţională pentru un gust autentic, ies exact ca în copilărie
Cârnații de casă preparați proaspăt se lasă la afumat, alături de slănină, timp de 2-6 zile, tot câte 2-3 ore pe zi. Dacă preparatele pe bază de carne sunt subțiri, se recomandă ca, după prima afumare, acestea să fie presate. După ce procesul de afumare s-a încheiat, cărnurile se păstrează într-un spațiu rece. Multe gospodine preferă să le secționeze și să le pună la congelator, până la următoarea utilizare.