Austria a revenit cu precizări despre aderarea României la spațiul Schengen. Viena are o nouă condiție pentru ca autoritățile de la București să-și vadă visul împlinit și pentru care au muncit 11 ani. Ministrul austriac de Externe tocmai a anunțat că renunță la veto-ul său dacă luăm în considerare această cerință. Refuzul său a fost unul „de moment” şi nu este „pentru totdeauna”, a dat asigurări Alexander Schallenberg.
România va putea face parte din zona Schengen cu o condiție, au transmis austriecii. Oficialii de la Viena vor să vadă că, în următoarele luni, are loc o scădere a cererilor de azil în Austria. Potrivit ministrului de Externe, Alexander Schallenberg, dacă este îndeplinită această singură cerință, renunță la votul său contra noastră. „Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen”, a promis el.
Ministrul Schallenberg a subliniat că „nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen”, dacă se vor lua măsuri astfel încât, în următoarele luni, Austria să constate o scădere a numărului solicitanţilor de azil.
România va adera la zona liberă de circulație doar dacă scad cererile de azil în Austria, a sugerat ministrul Alexander Schallenberg. Atunci, „nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen”. Refuzul Vienei a fost unul „de moment” şi nu este „pentru totdeauna”, a explicat Alexander Schallenberg.
„Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”, a punctat ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, într-un interviu pentru agenţia de presă APA.
Referitor la cererile ministrului pentru Europa, Karoline Edtstadler (ÖVP), şi ale cancelarului Karl Nehammer de a ridica garduri la frontierele externe ale UE, Schallenberg susţine că există „o bază legală și mijloace financiare pentru a face acest lucru”.
Schallenberg, care face parte din acelaşi partid conservator OeVP al premierului Karl Nehammer, nu crede că Austria este izolată în cadrul Uniunii Europene prin controversatul său veto împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, pledând pentru decizia guvernului federal.
Viena a avertizat Bucureștiul că va da un vot pozitiv pentru aderarea la Schengen doar atunci când vor scădea cererile de azil în Austria. Totuși, condiția vizează politicile blocului comunitar, nicidecum România, scenariul fiind, de fapt, o amânare a soluționării problemei, punctează specialiștii noștri.