În lunile friguroase, una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm este îngrijirea tenului. Temperaturile scăzute și vântul au efecte nedorite asupra aspectului său, însă acestea pot fi combătute dacă ținem cont de câteva sfaturi. În afară de cremele speciale, trebuie să știi și care sunt alimentele care hidratează pielea. Așa vei scăpa de aspectul uscat de pe timpul iernii.
Foarte mulți se confruntă cu senzația neplăcută de piele uscată, în special în timpul lunilor de iarnă. O bună îngrijire a pielii – cel mai mare organ al corpului uman – o va ajuta să își îndeplinească cele mai importante funcții: prevenirea pierderii excesive de apă, împiedicarea pătrunderii substanțelor chimice dăunătoare și alergenilor care pot afecta buna funcționare a organismului, precum și menținerea temperaturii corpului.
Știm deja că în comerț se găsește o gamă uriașă de produse pentru îngrijirea pielii, create în funcție de problemele și nevoile cu care se confruntă, însă la fel de importantă este și alimentația. O dietă care nu asigură nutrienții necesari îi poate afecta structura, ducând la afecțiuni precum pielea uscată. Cele mai comune cauze sunt deficiențele de: vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina E, zinc și seleniu.
Așadar, alimentele care hidratează pielea sunt cele care au în compoziție aceste substanțe nutritive. Consumul de omega-3, antioxidanți din ceaiul verde și turmeric poate ajuta, de asemenea, la prevenirea pielii uscate.
O sursă importantă de vitamina A este ficatul de vită. Potrivit datelor publicate de National Institute of Health, o porție de doar 85 de grame de ficat de vită prăjit la tigaie conține 6,582 micrograme de vitamina A, deci asigură până la 731% din valoarea zilnică (DV).
Aceasta poate preveni uscarea pielii prin retinoizii și carotenoizii din compoziție. Ea se regăsește și în cartofii dulci. Un cartof dulce copt în coajă onține 1.403 mcg de vitamina A.
Surse importante de vitamina C sunt ardeiul roșu dulce, kiwi. Această substanță protejează pielea împotriva razelor UV dăunătoare. De asemenea, crește colagenul din piele, reducând afecțiunile pielii legate de vârstă, cum ar fi ridurile, pigmentarea și pierderea elasticității.
Vitamina D o găsim în uleiul din ficat de cod și în laptele de soia, de migdale și în cel de ovăz. Semințele de floarea soarelui sunt bogate în vitamina E, iar stridiile și fasolea la cuptor sunt sursă de zinc. Seleniul îl găsim din belșug în tonul cu aripioare galbene.