Deși s-ar putea să-ți fie frică de roboți și de prezența lor la scară largă în viața ta, aceștia incorporează mai multe avantaje. Unele dintre ele sunt folosite ca argumente în studiul de mai jos.
Conform unui studiu recent realizat de Oracle și Future Workplace, majoritatea oamenilor sunt de părere că ar fi mai câștigați dacă ar opera sub un manager robot, decât un om. Nu mai puțin de 82% dintre cei chestionați au fost de părere că un șef robot ar fi mai eficient în a respecta programul angaților și de a-și menține o atitudine obiectivă.
O valoare un pic mai ciudată rezultată din același studiu constă în ideeea de încredere. Aparent, 64% dintre muncitorii care au participat la analiza celor de la Oracle au mai multă încredere într-un robot decât în managerul actual de la locul de muncă. În China și India, unde implementările de inteligență artificială și roboți sunt mai comune, numărul cu pricina se apropie mai mult de 90%.
În loc să le fie frică de faptul că și-ar putea pierde locul de muncă în fața unui robot, mai mult de jumătate dintre participanții la studiu au afirmat că sunt entuziasmați de perspectiva de a avea un coleg robot.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii din spatele acestei analize au realizat un studiu global între 2 iulie și 9 august 2019 pe un eșantion reprezentativ format din 8370 de persoane. Studiu a fost realizat online în 10 țări diferite și șase limbi străine. Persoanele chestionate au fost angajați full-time cu vârste între 18 și 74 de ani. Studiul a fost aplicat în egală măsură pe manageri de resurse umane, directori și angajați.
În final, concluzia este că oamenii au o problemă cu alți oameni și sunt de părere că un robot nu ar fi la fel de subiectiv ca o persoană în cazul unei evaluări sau a deciziei pentru o eventuală mărire de salariu. În continuare s-ar putea să fie nevoie de un om într-o poziție de conducere, dar managementl angajaților ar putea fi făcut într-o manieră mai eficentă de către un robot.