Delfini sau oameni: testul simplu care îți arată cine e mai deștept

Delfini sau oameni: testul simplu care îți arată cine e mai deștept

Un studiu recent a scos la iveală o particularitate foarte importantă a inteligenței emoționale a delfinilor. Aceasta ne ajută să facem o comparație obiectivă cu oamenii aflați în aceeași situație.

Faptul că delfinii sunt foarte deștepți a reprezentat subiectul multor documentare de-a lungul anilor. Unii sunt de părere că ar putea fi la fel de deștepți ca noi, oamenii. Alții se duc atât de departe încât afirmă că ne-ar putea depăși, cel puțin în anumite circumstanțe. Deși nu răspunde la toate întrebările, un studiu recent aruncă un pic de lumină asupra acestei dileme.

Când vine vorba de primele etape ale conștiinței de sine, delfini se pare că o dobândesc înaintea oamenilor. Pentru a ajunge la această concluzie uimitoare, s-a folosit testul auto-recunoașterii în oglindă, o particularitate considerată de foarte mulți oameni de știință ca fiind un test bun pentru determinarea inteligenței și conștiinței de sine.

Ca referință, un bebeluș, în momentul în care se confruntă cu o oglindă, începe să se recunoască pe sine în jurul vârstei de 12 luni. Cimpanzeii confruntați cu aceeași situație îndeplinesc această sarcină aparent banală la aproximativ doi ani. 

Pe de altă parte, delfinii au început să arate semne de conștiință de sine, precum suflat de bule și rotiri în fața unei oglinzi subacvatice semnificativ mai repede decât un om, la doar 7 luni. Aceleași mamifere marine au trecut și un test în care un semn era desenat pe corpul lor și au apelat la oglindă să vadă unde este și cum arată.

Deși nu a fost neapărat relevant pentru studiu, este interesant de reținut că masculul delfin participant la studiu a petrecut semnificativ mai mult timp în fața oglinzii față de femelă, conform cercetătoarei Dr. Diana Reiss. ”Era clar că-i place să se privească”, a explicat Reiss într-un interviu acordat celor de la The New York Times. 

Sursa: The New York Times