Pe 16 noiembrie, PNL anunța noi măsuri sociale, în contextul exploziei prețurilor, denumit „Pachetul de Criză”. În baza acestui cumul de măsuri sociale, s-a pus problema unor vouchere pentru facturile la energie. Sumele vehiculate erau de cel mult 700 de lei. Deși ordonanța nu a fost încă adoptată, apar informațiile despre cum vor beneficia românii, și cine, de aceste vouchere pentru facturi. Aflăm din surse guvernamentale azi, când primesc românii banii şi până când vor putea fi folosiţi.
La începutul lunii trecute, când membrii coaliției se băteau în promisiuni sociale, PNL anunța un nou proiect social. Nimeni nu spune că nu este unul binevenit, în contextul crizei energetice și a facturilor la energie extrem de mari.
Dar, până la concretizare mai este cale lungă. Cu toate astea, surse guvernamentale vorbesc deja de când, cine și cum vor beneficia de aceste vouchere pentru facturile la energie.
Sumele se știu deja, și anume nu mai mult de 700 de lei, iar programul va fi finanțat, conform PNL, prin Fondul de Coeziune. De altfel, purtătorul de cuvânt al liberalilor făcea această precizare pe 16 noiembrie, declarând:
„se va aproba un program din Fondul de Coeziune, care vizează ajutoare pe zona energiei, în cuantum de 700 de lei pentru sezonul rece. Sezonul rece cuprinde lunile noiembrie 2022 – martie 2023”.
Dar, noile informații vin să pluseze peste cele declarate în noiembrie. Cu alte cuvinte, spun surse guvernamentale, deși ordonanța nu este aprobată, că de aceste vouchere, românii, o parte dintre ei, vor beneficia pe toată durata anului viitor.
Prima tranșă de 700 de lei, sub forma de vouchere pentru facturile la energie, ar intra în februarie anul viitor. Voucherele nu vor fi pe suport de hârtie. Mai mult ca sigur, se vor da în baza cardurilor sociale existente.
Așa cum spuneam, totul este încă la stadiul de proiect de ordonanță, dar calculele nu sunt finalizate. Spunem asta, pentru că, la fel ca și în cazul celorlalte măsuri sociale anunțate pentru 2023, este necesar de aflat impactul bugetar.
Explicația este simplă, având în spate experiența plafonării prețurilor la energie și gaze și neplata sumelor compensate de către stat către furnizorii.
Aceste vouchere pentru facturile la energie, de 700 de lei, nu sunt altceva decât o diminuare relativă a costului facturii. Diferențele dintre factura inițială și ceea ce se propune cu aceste vouchere (dacă se menține și plafonarea prețului), fiind plătite din bugetul statului.
Dar, aici apare problema! Bugetul pentru 2023 nu a fost încă aprobat. Nici la nivel guvernamental, și nici în Parlament. În acest context, există șanse ca multe din măsurile sociale să fie diminuate ca sume. Sau există șanse chiar să dispară.
Așadar, deși „Pachetul de Criză”, anunțat de PNL, sună bine, s-ar putea să coste bugetul extrem de mult. Rămâne de văzut dacă proiectul referitor la voucherele pentru facturile la energie va fi aprobat în ședințele de guvern sau nu.
În proiectul amintit anterior sunt specificate și categoriile sociale care vor beneficia de vouchere, după cum urmează:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
d) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.