26 nov. 2022 | 16:49

Vouchere de 1.400 de lei pentru români în 2023. Anunțul oficial, când intră banii

Social
Vouchere de 1.400 de lei pentru români în 2023. Anunțul oficial, când intră banii
Vouchere de 1.400 de lei în 2023, pentru români la factura de energie

Europa se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Țările UE colaborează pentru a face față prețurilor ridicate și pentru a asigura aprovizionarea cu energie pentru europeni. În acest context s-a luat decizia la nivelul Comisiei Europene de alocare de fonduri pentru ajutorarea consumatorilor casnici. România, ca parte a UE, va beneficia de fonduri care vor fi date sub forma de vouchere de 1.400 de lei pentru români în 2023. Anunțul a fost făcut oficial de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, printr-un comunicat.

Criza energetică accentuată, și măsurile la nivel european

Creșterile prețurilor la energie și întreruperile în aprovizionarea cu energie sunt principalele preocupări ale liderilor UE și ale Consiliului. Țările UE își coordonează îndeaproape măsurile de răspuns la prețurile ridicate și la dezechilibrele de pe piața energiei.

Prețurile ridicate la energie afectează consumatorii din UE, fie că este vorba de familii sau de întreprinderi. Măsurile coordonate la nivelul UE sunt urgente și necesare pentru a-i scuti pe consumatori de costurile crescute.

În octombrie 2022, țările UE au adoptat un regulament de urgență pentru a aborda problema prețurilor ridicate la energie și pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile care sunt cele mai afectate de criza energetică. Regulamentul a fost adoptat într-un timp record.

Regulamentul include trei măsuri de urgență:

  • reducerea consumului de energie electrică
  • plafonarea veniturilor producătorilor de energie electrică
  • asigurarea unei contribuții de solidaritate din partea întreprinderilor care utilizează combustibili fosili

Se așteaptă ca reducerea consumului de energie electrică să aibă un efect pozitiv asupra prețurilor energiei electrice în UE și, în consecință, asupra facturilor de energie ale consumatorilor.

Țările UE vor reduce consumul total de energie electrică cu cel puțin 5% în orele de vârf, ceea ce va diminua cererea de gaz utilizat pentru producerea de energie electrică și, prin urmare, va contribui la scăderea prețurilor.

CE acordă fonduri pentru vouchere de 1.400 de lei pentru români în 2023

Deși măsurile luate în octombrie nu au rezolvat situația de criză, iar prețurile au tot crescut, în Parlamentul European s-au luat noi decizii privind măsurile sociale pentru europeni. Printre acestea, în funcție de ce bugete sunt alocate fiecărui stat, se acordă fonduri europene ca sprijin pentru plata facturilor la energie.

România va beneficia de aceste fonduri europene. Banii vor fi acordați sub forma de vouchere de 1.400 de lei pentru români în 2023. Anunțul dat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine și cu precizările de rigoare, privind viitori beneficiari.

„În 2023, MIPE va oferi românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/ an.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Tot din fonduri europene, MIPE va continua să finanțeze și măsura de acordare a voucherelor sociale pentru achiziția de alimente și mese calde în valoare de 250 lei, o dată la două luni, pe întreg anul 2023”, se arată în comunicatul emis de MIPE.

Cum se vor acorda aceste vouchere de 1.400 de lei

În documentul publicat de minister se specifică că aceste vouchere de 1.400 de lei se vor acorda în nu mai mult de două tranșe pe an, sumele fiind împărțite în două. Banii vor fi acordați unei categorii de beneficiari (specificați în comunicat), a câte 700 de lei:

„Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.”, se face o primă precizare privind aceste vouchere de 1.400 de lei.

Vezi și: Se dau 400 de lei de la primărie de Moş Crăciun pentru persoanele cu venituri mici. Unde se depun cererile

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță beneficiarii ajutorului de 1.400 de lei

Deși am putea crede că banii vor putea fi folosiți de toți românii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine și cu specificarea clară asupra categoriilor care vor beneficia de aceste vouchere de 1.400 de lei pentru plata facturilor, după cum urmează:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

Vezi și: În ce zile vor intra pensiile pe card în decembrie şi ianuarie. Ministrul Muncii a făcut anunţul aşteptat de milioane de români

Cum intră românii în posesia acestor vouchere de 1.400 de lei

„Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poșta Română de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.”, se mai face precizarea în comunicatul emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

PlaySport
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui Hitler, de ziua lui, dar nu știau ce se află acum în clădire
Cancan.ro
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?! Am reconstituit orele dinainte să se îndoape cu un pumn de medicamente!
Stirile PROTV
Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen
Romania TV
Eva a murit la vârsta de 29 de ani. Anunţul tragediei a fost făcut de sora vedetei pe Instagram
Capital.ro
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
EVZ.ro
Cum a fost decapitat Cătălin Cîrstoiu. Detalii explozive din culise
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Povestea bizară a familiei care se deplasează doar în patru labe. Care e explicația
Redactia.ro
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Digisport.ro
Zodii care vor cunoaște succesul și fericirea după Luna plină din 24 aprilie. Reușitele vor fi la tot pasul
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Fasolea bătută, nelipsită din post. Cât se fierbe pentru a nu crea probleme
EVZ.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Capital.ro
Milioane de pensionari români nu îşi vor primi pensiile până de Paşte
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENSIE MAI MARE! De la 1 SEPTEMBRIE să le luăm în calcul la calculul pensiilor
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro