Pentru foarte mulți, este primul răsfăț al zilei, licoarea ce ne ajută să ne „trezim” pe deplin și să ne pregătim pentru provocările ce ne vor ieși în cale, arma secretă la care apelăm de fiecare dată când simțim că avem nevoie de un plus de energie. Cu toate astea, un medic celebru vine cu un avertisment serios. Află de ce nu ar trebui să bei cafea iarna.
Ceașca de cafea face parte din ritualul zilnic al unui număr tot mai mare de oameni din aproape toate colțurile lumii. Licoarea neagră este consumată acasă, la locul de muncă sau în drum spre el, la școală, în cafenele, în restaurante, în mjloacele de transport în comun, iar lista poate continua.
Știm deja că ingredientul din cafea responsabil pentru starea de bine și plusul de energie pe care le resimțim după ce o bem este cofeina. Specialiștii atraga atenția asupra unui aspect pe care mulți îl ignoră: în exces, cofeina poate fi dăunătoare pentru sănătatea organismului uman.
Medicul Natalia Nefedova a explicat de ce ar trebui să evităm să bem băuturi ce conțin cofeină, inclusv cafea, în timpul lunilor de iarnă.
Odată cu scăderea temperaturilor de afară, se observă o creștere a consumului de băuturi calde, alegerile preferate ale oamenilor fiind ceaiul și cafeaua. Potrivit specialistului, cantitatea zilnică recomandată de cofeină este de 400 de miligrame. O ceașcă de cafea conține aproximativ 95 mg, iar cantitatea de cofeină din ceai este de la 10 la 20 mg. De asemenea, trebuie să luați în considerare puterea băuturii și mărimea paharului din care beți.
În momentul în care este depășit aportul zilnic recomandat, ritmul cardiac ar putea crește, o situație nedorită mai ales în cazul celor care se confruntă cu hipertensiune arterială.
Cât despre doza de energie pe care o oferă, aceasta ar fi, de fapt, un mit. Băutura ne poate revigora, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp. Chiar și după utilizarea sa vei dori să dormi și mai mult, iar în timpul iernii această problemă este mai pronunțată.
Indiferent de anotimp, cofeina nu este recomandată în timpul sarcinii. Aceasta poate crește nervozitatea și poate înrăutăți calitatea somnului pentru viitoarele mămici.