Ministrul Educației se pare că reușește în fiecare zi să facă valuri în presă. De această dată, a reușit să supere toți sindicaliștii din educație schimbând radical planul concediilor pentru profesori și desființând beneficiile directorilor de școli.
Dacă ești profesor în învățământul din România, nu mai ai voie să-ți iei concediu în afara vacanțelor pe care le au copiii, niciodată. Trebuie să-ți programezi concediile din timp și să le sincronizezi cu vacanțele. Nici măcar un director al unei unități de învățământ nu este mai privilegiat decât atât.
Aceste particularități împreună cu multe alte schimbări supărătoare pentru cadrele didactice au fost incluse într-un proiect de dezbatere publică al ministrului Educației. Reacțiile nu au întârziat să apară, iar lideri de sindicat au folosit niște cuvinte destul de agresive la adresa proiectului lui Andronescu. ”E o bătaie de joc la adresa directorilor care au dat concurs pentru post”, a declarat Marius Nistor, președintele federației Spiru Haret pentru Hotnews.
Ca să înțelegi gravitatea schimbărilor din învățământ, trebuie să ai în vedere cum funcționau vacanțele profesorilor până la această oră. În normele metodologice existente din 2011, doar personalul de conducere din inspectorate îşi efectua concediul de odihnă conform Codului Muncii, adică 25 de zile de concediu de odihnă. Acum, în această categorie intră şi directorii de şcoală.
Mai mult, ordinul lui Andronescu aflat în dezbatere publică obligă consiliile de administrație din școli să se asigure că toată lumea, de la profesori până la directori își va efectua concediul de odihnă în perioada vacanțelor școlare. Chiar și dacă se respectă acel detaliu, aceleași consilii sunt nevoite să se asigure că va exista suficient personal pentru bua desfășurare a examenelor naționale.
Dacă va intra în vigoare, ordinul care ar trebui aprobat în maxim 10 zile obligă luarea tuturor concediilor de către cadrele didactice dintr-o unitate conform unei programări colective sau individuale stabilite de angajator, cu consultarea membrilor de sindicat. Ca lucrurile să fie și mai dificile, programarea cu pricina se face până la sfârșitul acestui an pentru următorul an calendaristic.
Profesorii şi directorii pot fi rechemaţi din concediu de către superiori, dar numai în scris. Iar inspectoratele generale vor verifica anual rechemările din concediu şi le vor transmite Ministerului Educaţiei.
Marea nemulțumire vizează directorii de școli. Reprezentanţii profesorilor au afirmat că ordinul pus în dezbatere publică reduce de fapt concediul de odihnă al directorilor de şcoală numiţi prin concurs. Ei nu vor mai avea concediu de 62 de zile, aşa cum prevedea legea Educaţiei, ci numai 25 de zile conform Codului Muncii.
„Directorii sunt asimilaţi ca profesori, ei fac parte din unitatea de învăţământ, intră pe Legea Educaţiei. Ceea ce face acum Ministerul Educaţiei este o bătaie de joc la adresa directorilor, care sunt puşi să-şi ia 25 de zile de concediu de odihnă, şi nu 62 de zile cât aveau până acum. Cu alte cuvinte, directorii nu mai sunt consideraţi cadre didactice. Este o dovadă de dispreţ la adresa directorilor care au susţinut concurs pentru post”, a declarat Marius Nistor pentru HotNews.