În urmă cu câteva zile anunțam o prognoză meteo actualizată emisă de ANM pentru 4 săptămâni. De cealaltă parte, în cursul zilei de ieri, a fost emisă prognoza meteo pentru următoarele zile, inclusiv pentru Crăciun. În același timp, aflăm cum va fi vremea mâine, pe 30 noiembrie, și pe 1 decembrie. Ziua în care sărbătorim Ziua Națională a României, ANM anunță valori termice scăzute.
Conform unei prognoze europene actualizate, se anunță căderi de zăpadă sub medie în cea mai mare parte a Europei, ceea ce indică un model dominat de presiuni înalte. Acest lucru nu înseamnă că nu va fi zăpadă, dar indică căderi de zăpadă mai puține decât în mod normal. Meteorologii europeni spun că prognoza privind stratul de zăpadă din decembrie indică anomalii negative pe scară largă. Modelul pare a fi sub influența unui sistem de înaltă presiune, mai spun specialiștii.
În România, datorită valului de aer polar accentuat s-au schimbat datele meteo prevăzute în urmă cu câteva zile. Dacă pe 25 noiembrie ANM anunța că nu vor exista precipitații, sub formă de ninsoare, o nouă prognoză meteo acutalizată emisă de ANM anunță schimbări importante de vreme.
Așa se face că în zona Banatului și a Crișanei, noua prognoză meteo acutalizată emisă de ANM anunță că „valorilor maxime va fi de 7…8 grade, un interval mai cald fiind așteptat între 2 și 4 decembrie, când se vor atinge 10 grade. Sunt posibile și zile mai reci (6 și 7 decembrie) cu temperaturi ce vor scădea la 4…5 grade. Temperaturile minime vor fi ușor negative în prima noapte. În perioada 30 noiembrie – 5 decembrie media acestora va fi de 2…3 grade. Pnă la finalul primei decade din decembrie temperaturole se situează în jurul valorii de 0 grade. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în jurul datei de 1 decembrie, iar în a doua săptămână (5 – 11 decembrie) de prognoză sunt estimate perioade cu precipitații.”
Aceeași prognoză meteo actualizată emisă de ANM anunță pentru Transilvania și Maramureș că „media temperaturilor maxime va oscila între 3 și 6 grade. Cele mai calde zile vor fi în intervalul 2 – 4 decembrie. Cele mai reci în zilele de 6 și 7 decembrie. Temperaturile minime se vor menține în general negative pe tot parcursul celor două săptămâni. Valori în jur de 0 grade sunt estimate doar în 3 și 4 decembrie. În cele mai reci nopți (7 și 8 decembrie) media acestora va fi de -6…-5 grade. Probabilitatea pentru precipitații va crește în a doua săptămână de prognoză (5 – 11 decembrie). Sunt posibile precipitații slabe și în ziua de 2 decembrie.”
În cele trei regiuni ANM anunță valori termice sub 0 grade, asta însemnând posibilitatea precipitațiilor sub formă de ninsoare, inclusiv pentru data de 1 decembrie. Așa se face că în Moldova, Muntenia și Oltenia, ANM vorbește de faptul că „Local și temporar se vor semnala ploi slabe pe parcursul primei săptămâni (îndeosebi în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie). Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține relativ ridicată și în a doua săptămână.”
În următaorele zile, conform prgonozei imediate, ANM anunță că „Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice și sudestice. În rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.”
În Moldova, ANM anunță că „valorile termice diurne se vor menține ușor sub mediile multianuale, la o medie zilnică în general de 0…2 grade. Media regională a temperaturilor minime va oscila între -2 și 1 grad în prima săptămână și între -6 și -3 grade în a doua săptămână, cu cele mai reci nopți estimate în zilele de 7 și 8 decembrie.”