Vestea importantă anunțată de ANAF! Ca în fiecare an, cei care au contribuții la stat trebuie să completeze un anume formular. Dar, conform anunțului dat de ANAF, se modifică anumite aspecte. Anunțul spune că se schimbă declarația unică în 2023. În cele ce urmează aflăm împreună cum ne afectează această nou modificare.
Deși nu se mai spera la acest lucru, în cele din urmă guvernanții anunțau majorarea salariului minim la 3.000 de lei. Anunțul, unul binevenit de altfel, era dat de către Marius Budăi, ministrul Muncii și, ulterior de către premier:
„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria. În cursul discuțiilor au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie, începând cu 1 ianuarie 2023.
Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări”, se arată într-un comunicat emis joi, 24 noiembrie, de către reprezentanții Executivului.
Dar, ca urmare a acestei modificări substanțiale, vine și vestea importantă anunțată de ANAF. Odată cu creșterea salariului minim la 3.000 de lei, se va modifica și plafonul de impozitare pentru anul viitor. Conform ANAF, acesta va fi stabilit în funcție de salariul minim, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie.
Noul plafon de salarizare a adus, inevitabil, și modificări în legislația fiscală, în Codul Fiscal, măsuri ce vor intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2023. Cu alte cuvinte se schimbă declarația unică în 2023, vorbind aici de cea de declarare a veniturilor. Așadar, iată care sunt modificările aduse la Codul Fiscal pentru anul viitor:
În același document care anunță noile modificări și faptul că se schimbă declarația unică în 2023, mai sunt precizate și modul de calcul la contribuțiile sociale pentru viitorul an, după cum urmează:
Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 salarii minime brute pe ţară.
modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și venituri din alte surse, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II ”Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate”.
Pe baza noilor date, Codul Fiscal aduce modificări și la calculul contribuțiilor către sănătate. Documentul precizează și care va fi baza de calcul, după cum urmează:
Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 minime brute, inclusiv și 12 salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute pe ţară;
c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 salarii minime brute pe ţară.