24 nov. 2022 | 20:34

Salariul minim creşte la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie. Domeniul în care ajunge la 4.000 de lei

Știri generale
Salariul minim creşte la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie. Domeniul în care ajunge la 4.000 de lei
Salariul minim creşte la 3.000 de lei, începând din luna ianuarie a anului viitor. Ce au decis liderii coaliției de guvernare.

Informația momentului pentru angajații din România. Salariul minim creşte la 3.000 de lei, de la data de 1 ianuarie 2023, potrivit unei decizii luate de liderii coaliției de guvernare, joi, 24 noiembrie. Află în rândurile de mai jos ce au stabilit politicienii, în urma ședinței de astăzi cu patronatele și sindicatele din domeniu.

Salariul minim creşte la 3.000 de lei

Este oficial! După numeroase discuții, s-a dat undă verde la mărirea salariilor. Liderii coaliției de guvernare au decis, în urma ședinței de joi, 24 noiembrie, în care au discutat cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor din domeniul muncii, creșterea salariului minim pe economie. Astfel, veniturile brute ale angajaților se vor mări, de la 1 ianuarie 2023.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria. În cursul discuțiilor au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie, începând cu 1 ianuarie 2023.

Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări”, se arată într-un comunicat emis joi, 24 noiembrie, de către reprezentanții Executivului.

Câți bani vor primi în plus angajații

Așadar, salariul minim brut în România va crește de la suma de 2.500 de lei la suma de 3.000 de lei. Două sute de lei din totalul veniturilor în plus nu vor fi impozitați de stat. Astfel, un angajat va primi în mână, în comparație cu momentul prezent (1.524 lei), suma de 1.863 de lei.

Social-democrații susțin că, prin intermediul acestei majorări de venituri, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022. Modificarea cu pricina va permite ca, începând din luna ianuarie a anului 2024, să se stingă nivelul de 50%, recomandat de Bruxelles.

Nu în ultimul rând, guvernanții au decis majorarea salariului minim pe economie, în domeniul construcțiilor, la 4.000 de lei.

Ce alte decizii au luat guvernanții

Decizia referitoare la creșterea salariilor vine în contextul mai multor negocieri între partidele politice. Liderii coaliției de guvernare au dezbătut măsuri pentru a veni în sprijinul românilor, în vremuri de criză.

Astfel, s-a hotărât, zilele trecute, majorarea pensiilor vârstnicilor cu 12,5%, începând din ianuarie 2023. Ce înseamnă acest lucru, de fapt? Pensionarii care până acum încasau 1.000 de lei pensie vor primi 125 de lei în plus. Veniturile pensionarilor cu pensie de 1.586 de lei vor crește, începând din 2023, la suma de 1.784 de lei. Românii cu pensie medie vor primi, lunar, o sumă mai mare cu 255 de lei.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
S-a aflat cu CÂND CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro