De cele mai multe ori oamenii plătesc cu cardul de debit în magazinele alimentare. La prima vedere poate părea o idee bună. Dar, nu trebie să ne încredem în sistemel de securitate oferite de bănci la aceste plăți. Dovada stă în ceea ce a păţit un român după ce ar fi plătit cu cardul de debit cumpărăturile de la Lidl.
Problema nu constă în utilizarea cardului de debit. Problema constă în lupta împotriva taxelor frauduloase atunci când datele cardului tău sunt furate. Acest lucru se poate întâmpla în mai multe moduri.
Există astăzi dispozitive de skimmere a cardurilor instalate la bancomate și la pompele de benzină. Mai există varianta ca angajații magazinelor care vă trec cardul de două ori, o dată în casa de marcat și o dată pe un mic dispozitiv de skimming.
PIN-urile pot fi înregistrate cu ajutorul unor mici camere web ascunse, pe care se pot cumpăra pentru mai puțin decât un latte de soia. Dacă vă folosiți cardul de debit pentru cumpărături online, magazinul online poate fi spart, iar detaliile cardului de debit pot fi furate.
În cazul cardurilor de credit, poți raporta cheltuielile frauduloase într-o anumită perioadă de timp și acestea vor fi anulate. Spre deosebire de cardurile de credit, majoritatea băncilor te vor considera responsabil pentru orice cheltuieli frauduloase de pe cardul de debit. Acest lucru înseamnă că nu poți suna și anula pur și simplu aceste cheltuieli. Poți fi răspunzător până la, și, eventual, dincolo de soldul contului tău curent.
Dar, iată că un nou caz atrage atenția asupra sistemelor de securitate oferite de bănci, în cazul cumpărăturilor directe din supermarketuri, precum este și cazul unui român care a plătit cu cardul într-un magazin Lidl.
Conform presei locale din Satu-Mare, un client și-a făcut cumpărăturile într-un magazin Lidl din oraș, folosind cardul de debit. Ulterior, românul a constatat că ar fi rămas fără bani, iar asta după ce ar fi plătit cu cardul de debit cumpărăturile de la Lidl.
Omul a luat legătura cu banca emitentă a cardului, denunțând lipsa sumei de 1.493 de lei. Cu toate astea, banca spune că nu la Lidl s-ar fi întâmplat. Reprezentanții băncii susțin că ar fi rămas fără bani după ce acesta ar fi accesat un link malițios.
Partea interesantă a acestei situații, este că în timp ce păgubitul era în dialog cu banca, se făceau cel puțin două tranzacții de pe cardul de debit. Amândouă tranzacțiile erau făcute către SP Estanco Alicante – Spania, valoarea totală fiind exact 1,493 de lei. Dar, spune victima, tranzacțiile erau făcute exact în aceeași zi, la câteva ore, după ce plătise cu cardul într-un magazin Lidl.
„La solicitarea Poliției, reprezentanții BCR au precizat că suspectează că persoana vătămată a accesat un link, primit printr-un mesaj SMS pentru înrolarea cardului în Google Pay, unde a introdus informații confidențiale.”, spune publicația PresaSM.
Deși situația nu este una plăcută, iar răspunsul băncii ar putea, sau nu, să fie adevărat, există variante de a-ți securiza cardul, după cum urmează:
Pur și simplu nu plătii cu cardul de debit. Cărțile de credit sunt o modalitate convenabilă de plată și poți chiar colecta puncte. Unele magazine preferă cardurile de debit, iar unele magazine de cartier nu acceptă carduri de credit sub o anumită sumă, în aceste cazuri, plătește în numerar.
Dacă nu ai un scor de credit suficient de bun, la un card de credit securizat, care te protejează la fel de bine și-ți consolidează creditul, încearcă să achiți cardul de credit în fiecare lună pentru a-ți controla cheltuielile și a economisi bani pe comisioane.
Descarcă aplicația de online banking și verifică setările. Cele mai multe aplicații au acum o secțiune numită alerte care te notifică despre depuneri sau sold scăzut.
Caută o alertă pe care scrie „alertă pentru tranzacții peste” și setează suma la zero. Acest lucru înseamnă că vei primi o notificare pe telefon de fiecare dată când cardul este utilizat
În acest fel, știi în clipa în care se întâmplă ceva rău și poți reacționa rapid.
De asemenea, în aplicația de online banking, caută funcția de blocare temporară a cardului de debit. Blohează cardul și deblochează-l pentru scurt timp doar atunci când mergi la un bancomat.
Este o utilizare mai bună a timpului tău și nu durează mai mult decât să verifici dacă ai un e-mail nou.
Asta este tot. Cardul tău de debit este acum în siguranță și poți trăi fericit până la adânci bătrâneți!