14 nov. 2022 | 16:33

Veste grea pentru români. BNR a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalului lui 2022

Economic
Veste grea pentru români. BNR a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalului lui 2022
Veste grea pentru români din partea BNR

Economia european și, implicit, din România, trece prin momente extrem de grele. Situația fără precedent  a dus la o rată a inflației majorate, în raport cu prognozele inițiale. Din păcate, avem o veste grea pentru români, după decizia anunțată de BNR. Noil calcule vin să certifice temerile analiștilor. BNR a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalului lui 2022.

Economia UE se află într-un moment de cotitură

După o primă jumătate de an în forță, economia UE a intrat acum într-o fază mult mai dificilă. Șocurile declanșate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei afectează cererea globală și consolidează presiunile inflaționiste la nivel mondial.

UE se numără printre cele mai expuse economii avansate, din cauza dependenței mari de importurile de gaze din Rusia. Criza energetică erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor și apasă asupra producției.

Deși creșterea preconizată în 2022 ar fi trebuit să fie mai bună decât se preconiza anterior, perspectivele pentru 2023 sunt semnificativ mai slabe. Mai ales în ceea ce privește creșterea. De cealaltă parte, previzunile sunt mai ridicate în ceea ce privește inflația, comparativ cu previziunile intermediare de vară enunțate de Comisia Europeană.

Rata inflației în Europa a crescut în noiembrie 2022

Se preconiza că valorile peste așteptări ale inflației pe parcursul primelor zece luni ale anului 2022, proiecția privind rata anuală a inflației la 9,3% în UE și la 8,5% în zona euro. Se preconizează de asemenea că inflația va scădea în 2023.

Cu toate astea, analiștii spun că va rămâne la un nivel ridicat. Procentul estimativ calculat pentru anu viitor este 7,0% în UE și de 6,1% în zona euro, înainte de a se tempera în 2024 la 3,0% și, respectiv, 2,6%.

Comparativ cu previziunile intermediare, aceasta reprezintă o revizuire în creștere, spun analiștiii. Creșterea este cu aproape un punct procentual pentru 2022 și cu peste două puncte procentuale în 2023.

Noile revizuiri reflectă, în principal, prețuri cu ridicata semnificativ mai mari la gaze și energie electrică. Cele două situații, din păcate, exercită presiuni asupra prețurilor cu amănuntul la energie, precum și asupra majorității bunurilor și serviciilor din coșul de consum în toate cele 27 de state membre.

Veste grea pentru români din partea BNR. S-a majorat prognoza de inflaţie la 16,3%

Recent, BNR a avut ședința de Consiliul monetar, unde s-au luat mai multe decizii și a fost prezentat și raportul asupra inflației pentru primele 10 luni din acest an. Conform datelor BNR, inflația a ajuns la 15,9% în septembrie, în creștere față de 15,3% în august.

Creșterea a fost determinată în mare parte de reluarea presiunilor asupra prețurilor pentru bunurile nealimentare. Rata medie anuală a inflației a crescut la 11,7% în septembrie 2022, față de rata din luna august, de 10,9%.

Raportul BNR publicat astăzi, arată care sunt concluziile acestor 10 luni din acest  an, precum și creșterea prognozei ratei de inflație la 16,3%. Așa cum spuneam, pe 8 noiembrie a avut loc ședința Consliului monetar al BNR, ședință în care s-au luat câteva decizii importante, după cum sunt prezentate în Raportul publicat azi:

  • Majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75 la sută pe an, de la 6,25 la sută pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022
  • Majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75 la sută pe an, de la 7,25 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75 la sută, de la 5,25 la sută pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022
  • Păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară
  • Menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit

În afară de acest aspect, raporul prezintă și un posibil scenariu de redresare a inflației, cel puțini pe plan local. Au fost analizate și prezentate și riscurile la adresa traiectoriei proiectate a ratei inflației, după cum urmează:

Evoluțiile mediului extern – reflectând îndeosebi implicațiile războiului din Ucraina

  • posibila dezancorare a anticipațiilor inflaționiste
  • conduita politicii monetare a BCE, Fed și a băncilor centrale din regiune
  • agravarea condițiilor pe piețele financiare (ieșiri de capital pe fondul creșterii aversiunii la risc)
  • posibile raționalizări ale consumului de gaze naturale și energie electrică
  • efectele politicii „zero-COVID” din China

Prețurile materiilor prime, ale bunurilor intermediare și finale (în special componente energetice și bunuri alimentare)

  • șocuri de ofertă mai ample și persistente în contextul prelungirii războiului
  • exacerbarea crizei energetice
  • sincope de durată în lanțurile globale de producție și distribuție
  • condiții meteorologice nefavorabile
  • decizii ale OPEC+
  • coordonatele viitoare ale schemelor de plafonare a prețurilor la energie
  • perspectiva revenirii la caracter administrat a prețurilor la energie electrică și gaze naturale
  • ajustări ale prețurilor în eventualitatea comprimării activității economice globale

Politica fiscală și cea a veniturilor

  • conduita politicii fiscale (conjunctură economică dificilă, calendar electoral)
  • etapele următoare ale procesului de consolidare fiscală

Piața muncii

  • desincronizări între cererea și oferta de muncă
  • creșteri salariale de mai mare amploare
Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Vremuri de coșmar pentru români. Sărăcia bate la ușă
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Călin Georgescu a promis! Anunț pentru toți românii: Vă garantez că...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT MOLDOVA! PERICOLUL este URIAȘ
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro