Pe măsură ce înaintăm în vârstă, realizăm că ajungem să uităm tot mai multe lucruri, tot mai des. Stresul, ritmul nebunesc al vieții, mâncarea și programul de somn nu fac decât să grăbească acest fenomen. Un psiholog cu un master în nutriție a vorbit despre alimentele și băuturile care ajută la îmbunătățirea memoriei.
Adresa prietenului tău. O vacanță în familie în copilărie. Numele acelei doamne pe care o vezi la serviciu în fiecare zi. Memoria este capacitatea noastră de a ne aminti informații din trecutul recent sau îndepărtat. Dar poate ceea ce mâncăm să afecteze cât de bine funcționează?
Kimberley Wilson, un psiholog cu un master în nutriție, a vorbit despre alimentele și băuturile care pot avea un efect surprinzător de pozitiv asupra îmbunătățirii memoriei noastre.
Se pare că ceea ce mâncăm are, de fapt, un impact important asupra modului în care funcționează creierul uman.
Într-un studiu realizat pe persoane vârstnice care se confruntă cu probleme cu memoria, subiecții care au consumat zilnic o jumătate de litru de suc de struguri roșii timp de 12 săptămâni au putut să rețină mai multe cuvinte în comparație cu cei din grupul placebo.
Un alt studiu, realizat pe copii, a arătat că micuții care au consumat zi de zi 240 de grame de afine proaspete au putut să rețină mai multe cuvinte și să le reproducă fără greșeli și două ore mai târziu.
Explicația? Atât strugurii roșii cât și afinele sunt surse importante de antocianine, o clasă de pigmenți vegetali din grupa polifenolilor ce dau fructelor culoarea intensă specifică. După ce sunt metabolizate în organismul uman, pot crește elasticitatea vaselor de sânge și îmbunătățesc circulația vasculară de la nivelul creierului.
Efectul acestor acțiuni ale antocianinelor din strugurii roșii și afine: corpul va avea mai multă energie, va primi mai mulți nutrienți și oxigen, ingrediente necesare pentru creșterea activității cognitive.
Consumul îndelungat de ceai verde ar juca un rol esențial în îmbunătățirea memoriei de scurtă durată, capacității de concentrare și previne degradarea cognitivă.
Specialiștii au vești bune și pentru iubitorii de ciocolată. S-a dovedit că gustoasa cacao îmbunătățește circulația sanguină cerebrală. Singura condiție este să fie ciocolată neagră cu o concentrație de peste 70%.