10 nov. 2022 | 20:20

Ce să faci ca merele tăiate să nu mai oxideze. Aşa nu mai prind culoarea maro

Sfaturi Culinare
Ce să faci ca merele tăiate să nu mai oxideze. Aşa nu mai prind culoarea maro
Cum să faci ca merele tăiate să nu se oxideze atât de repede?

Cu siguranță multe gospodine au observat cum merele tăiate pentru o prăjitură s-au oxidat extrem de rapid în timp ce ele s-au ocupat de aluat sau de decor. Fructele acestea sunt extrem de sensibile și prind imediat o culoare neplăcută. De asemenea, la scurt timp ele vor avea și o textură cu mult mai moale decât ți-ar plăcea. Bucătarii profesioniști au un truc pentru ca merele să nu mai oxideze atât de repede. Cum trebuie să procedezi de fiecare dată când le gătești?

Truc pentru gospodine: ce să faci ca merele să nu mai oxideze?

Merele sunt folosite în special în această perioadă a anului. Cele mai multe gospodine adoră să facă dulceață sau compot de mere, dar și să gătească diverse prăjituri pentru cei dragi. Vedeta sezonului dă mari bătăi de cap unor doamne care nu sunt destul de rapide încât să le folosească până ce acestea capătă o culoare deloc frumoasă.

Mai exact, merele tăiate oxidează extrem de repede, mai cu seamă dacă sunt culese din propria grădină. Bucătarii experimentați știu câteva trucuri care să îi ajute într-o astfel de situație. Cei mai mulți spală, curăță și taie merele, iar mai apoi se ocupă de restul aluatului sau de decorul preparatului.

Nu trebuie ca gospodinele să își mai facă griji în privința fenomenului natural. Reacția este una care se produce la fel de repede și pentru pere sau banane. Fructele acestea conțin cantități mari de polifenol oxidază, enzimă care poate oxida polifenolii, molecule care joacă o varietate de roluri în plante.

Polifenolii sunt depozitați în zone separate ale celulelor, dar celulele sunt deteriorate atunci când pulpa internă a mărului este expusă printr-o tăietură. După deteriorare, polifenol oxidaza intră în contact strâns cu substratul.

Ce trebuie să faci: pas cu pas

Compusul inițiază o serie de reacții chimice cu ajutorul aerului, transformând polifenolii și producând în cele din urmă melanine/pigmenți maronii. Termenul științific pentru proces este ,,brunire enzematică”.

În timpul acesta, mirosul, aroma și valoarea nutritivă a mărului se schimbă. Cel mai simplu mod de a preveni oxidarea este să blochezi oxigenul. Mai exact, acoperă partea tăiată înainte să mai folosești merele tăiate.

O altă variată este să inversezi reacția și să stropești fructele cu zeamă de lămâie. De asemenea, mai poți să amesteci apă cu sare și să lași într-un recipient plin cu acest lichid toate bucățile de fructe. Merele sunt gata de utilizare după ce scurgi apa.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Ce se modifică în Codul Rutier din 2025
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro