Fructele oxidate pot fi periculoase pentru organismul uman, iar majoritatea trec prin acest proces atunci când intră în contact cu aerul liber. Asta nu înseamnă neapărat că mâncarea nu este potrivită pentru consum, însă ar trebui să iei în considerare anumite lucruri.
Atunci când fructele se oxidează apar modificări organoleptice, dar și modificări ale compoziției nutriționale care pot afecta calitatea produsului. Având în vedere acest lucru, cel mai indicat ar fi să evitați consumul acestora.
Odată ce fructul se oxidează, apar radicalii liberi. Ei sunt asociați cu deteriorarea sănătății umane, consumul lor fiind unul limitat, recomandă experții. Nu există dovezi clare care arată că consumul de fructe oxidate este un factor de risc pentru dezvoltarea unor boli, însă este recomandată evitarea lor.
Un alt lucru important pe care ar trebui să îl luați în considerare este faptul că oxidarea este o reacție care urmează un lanț. Acest lucru înseamnă că, odată inițiat, continuă să aibă loc până la oxidarea completă a tuturor substanțelor sensibile.
De regulă, fructele cele mai predispuse la oxidare sunt merele și avocado. De asemenea, este bine de știut că radicalii liberi produc efecte celulare grave și au un rol important în bolile degenerative.
Oxidarea este un proces pe care tratamentul termic îl poate inversa, așa că gătirea fructelor poate împiedica acest proces. Prin oxidare sunt reduse proprietățile benefice ale fructului în raport cu sănătatea organismului.
Este important să aplicăm metode eficiente de conservare pentru a evita conservarea fructelor. O variantă foarte bună ar fi ambalarea în vid, opțiune excelentă atunci când vrei să previi procesul de oxidare.
Un alt sfat pentru a păstra fructele proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp ar fi deshidratarea lor. Pentru a putea face acest lucru, tot ce trebuie să faci este să tai fructele în fâșii subțiri și să le lași la uscat la soare, să le pui în cuptor și să ai la îndemână un aparat deshidratat.
Prin urmare, este esențial să fie aplicate metode bune de conservare pentru a întârzia oxidarea.