09 nov. 2022 | 13:35

Proiectul de 250 de milioane de euro care intră în România. Toți românii se vor bucura

Economic
Proiectul de 250 de milioane de euro care intră în România. Toți românii se vor bucura
MIPE dă startul unui apel de proiecte în valoare de 250 de milioane de euro!

La nivel european se tot vorbește de independență energetică. Un beneficiu al independenței energetice este acela că sporește economia unei țări. Prin producerea independentă a energiei se adaugă locuri de muncă în economie. Un alt beneficiu este că statul respectiv nu trebuie să se bazeze pe alte țări pentru combustibil. Conform Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, există la această oră proiectul de 250 de milioane de euro care intră în România, de finanțare pentru independeță energetică. Ministerul a făcut anunțul într-un comunicat, explicând și cine poate fi eligibil pentru aceste fonduri.

Independența energetică și viziunea europeană

În urmă cu exact șase zile, pe 3 noiembrie, Comisia Europeană lansa cea de-a treia cerere de propuneri de proiecte de anvergură în cadrul Fondului european pentru inovare.

Cu un buget dublat la 3 miliarde de euro această cerere de propuneri de proiecte de anvergură va stimula implementarea de soluții industriale pentru decarbonizarea Europei.

Banii provin din creștereaveniturilor provenite din licitarea cotelor din cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii. Noul proiect pune un accent special pe prioritățile Planului REPowerEU.

Apelul UE va oferi sprijin suplimentar pentru a pune capăt dependenței UE de combustibilii fosili rusești. Proiectele vor fi evaluate de evaluatori independenți în funcție de nivelul de inovare.

Un alt criteriu este cel al potențialului de a evita emisiile de gaze cu efect de seră. Al treilea criteri este cel de maturitate operațională, financiară și tehnică. Deși sumele sunt mari, criteriul de extindere și de eficiența costurilor este la fel de important, mai spun oficialii UE.

Conform comunicatului, apelul este deschis pentru proiecte situate în statele membre ale UE, Islanda și Norvegia până la 16 martie 2023. Proiectele care nu sunt suficient de mature pentru a beneficia de o subvenție pot beneficia de asistență pentru dezvoltarea proiectelor din partea Băncii Europene de Investiții, se mai arată în informarea.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene și proiectul de 250 de milioane de euro care intră în România

Genul aceste de proiecte au fost finanțate de UE încă din anul 2016 și 2017, când problemele de schimbare climatică au devenit un desiderat important. Independența energetică, așa cum spuneam, elimină dependența de combustibilii fosili, deci mai puțină poluare. Zilele acestea are loc în Egipt o nouă conferință pe această temă, era de așteptat că se vor suplimenta fondurile.

Vestea este, relativ, bună și pentru România. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene vorbește zilele acestea de proiectul de 250 de milioane de euro care intră în România. Proiectul are ca scop exact această independeță energetică și renunțarea la combustibililor fosili și reducerea poluării:

„În cursul zilei de marți, 8 noiembrie, MIPE dă startul unui apel de proiecte în valoare de 250 de milioane de euro destinat autorităților publice locale, pentru investiții în echipamente și utilaje care să vizeze obținerea independenței energetice.

În total, autoritățile locale vor avea la dispoziție 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, atât pentru consum propriu cât și pentru comercializare.”, se arată în comunicatul MIPE.

Deși, în esență, ar însemna falimentul unei piețe vechi de câte sute de ani, genul acesta de sisteme ar putea diminua catastrofa climatică anunță de șeful ONU.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Cea mai așteptată lansare pe Netflix. Fanii sunt în al 9-lea cer
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro