Odată cu accentuarea crizelor, în primă fază pandemia, apoi criza economică, piața de materiale de construcții a resimțit un șoc. Ca urmare, fie că vorbim de piața europeană, sau cea locală, prețurile au ajuns la valori extrem de mari. Asta a determinat o scumpire și a locuințelor noi vândute. Dar, deși în plină criză, vorbim de compania din România care a reușit un profit record în 2022 în această piață.
Se întâmplă destule lucruri care să îi îngrijoreze pe antreprenori și pe furnizorii de materiale de construcții. Mulți antreprenori au încă probleme de achiziție. În luna august, 23% dintre companiile de construcții din UE au raportat că au probleme de producție din cauza lipsei de materiale.
Deși această cifră este mai mică decât în aprilie, de 29%, ea se află încă la un nivel istoric foarte ridicat. Acum fostele perturbări ale lanțului de aprovizionare cauzate de blocările Covid se diminuează încet-încet.
Dar, deja a apărut un nou obstacol. Vorbim de nivelul scăzut al apei. Căile navigabile sunt principalul mod de transport pentru multe materii prime pentru construcții, de exemplu, nisip și pietriș. Pe multe râuri, barjele nu mai pot fi încărcate la capacitate maximă.
De la izbucnirea pandemiei din 2020, multe materiale de construcții au crescut în preț. Cu toate acestea, unele dintre aceste prețuri s-au stabilizat. Altele chiar au scăzut puțin în ultimele câteva luni. Prețurile la oțel, în special, s-au atenuat puțin din cauza așteptărilor de scădere a cererii de oțel.
Cererea a scăzut și ca urmare a previziunilor privind dezvoltarea economică în multe țări sunt reduse. Cu toate acestea, prețurile în mod normal stabile ale betonului, cimentului și cărămizilor au început să crească în acest an din cauza creșterii prețurilor la energie. Cam toate procesele de producție a acestor materiale sunt foarte energointensive.
După cum au explicat specialiștii din domeniu, costurile de transport mai mari din cauza nivelului scăzut al apelor determină și o creștere și mai mare a acestor costuri.
Vezi și: Gigantul din Marea Britanie care se extinde în România. Vor fi multe angajări în țara noastră
Efectele expuse anterior s-au resimțit și în piața de materiale de construcții din România. Multe companii, producătoare de materiale, s-au văzut nevoite să-și majoreze prețurile, ca urmare a creșterii inevitabile a costurilor. Dar, cu toate astea, în noiembrie, vorbim de compania din România care a reușit un profit record în 2022, conform Profit.ro.
Mai exact, este vorba de distribuitorul de materiale de construcții Sipex, care are un profit net de peste 11 milioane de lei, într-o piață și-așa afectată de majorarea prețurilor. Profitul anunțat a fost realziat, conform datelor Profit.ro, în primele nouă luni din 2022, cu o marjă de creștere de 40%, față de anul trecut.
Inclusiv la nivelul cifrei de afaceri, compania din România care a reușit un profit record în 2022, a crescut. A avut o creștere cu 14 procente, asta însemnând o cifră de afaceri de peste 220 de milioane de lei.
„Aceste rezultate reconfirmă potențialul și direcția afacerii. Ne concentrăm pe evoluția și rezultatele fiecărui trimestru, obiectivul nostru fiind depășirea cifrelor anului trecut.
Traiectoria ascendentă a cifrei de afaceri este susținută de intensificarea activității vânzărilor pe toate cele 3 canale, pe fondul unei oferte continuu ancorate la așteptările pieței și de un management bine controlat al stocurilor.
(…) Investițiile aferente celor două proiecte au totalizat suma de 257 mii euro. Ne vor sprijini pentru a răspunde mai eficient cererii din piață. În continuare rămânem dinamici și ne adaptăm la evoluțiile pieței materialelor de construcții și vom acționa cu promptitudine în fața schimbărilor. Estimăm că și în trimestrul 4 vom obține rezultate în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.” , a spus Irinel Gheorghe, CEO SIPEX, conform publicației amintite.
Rămâne de urmărit care va fi traiectoria ulterioară pentru Sipex, o companie de distribuție listată și pe Bursa de Valori București.