31 iul. 2020 | 15:04

Cât te costă să construiești o casă de la zero: materiale, meseriași, cheltuieli suplimentare

Știri generale
Cât te costă să construiești o casă de la zero: materiale, meseriași, cheltuieli suplimentare
Cât te costă să construiești o casă de la zero materiale, meseriași, cheltuieli suplimentare

Dacă ai ceva bani puși deoparte și ai de gând să-ți construiești o casă, mai mult ca sigur te interesează care sunt costurile, începând de la cel al proiectului, al terenului, și până la materiale de construcții și manoperă. În acest sens, sperăm să îți fie de folos articolul nostru.

Cât te costă în 2020 să construiești o casă

Pentru a construi legal casa visurilor tale ai nevoie, în primul rând, de un proiect, pe care îl poți cumpăra de la un arhitect autorizat. Când vine vorba de prețuri, acestea variază în funcție de cerințele pe care le ai. De exemplu, un proiect de casă doar cu parter pe o suprafață de 100 de metri pătrați costă în jur de 600 de euro. Evident că vei întâlni și arhitecți care probabil consideră că au descoperit coada de la prună și îți vor cere triplu, dar atâta timp cât nu ai dorințe spectaculoase, nu credem că le vei da satisfacția de a primi mai mult decât merită.

Cine a construit o casă recent știe că sunt necesare foarte multe documente, care costă și foarte mult. Vorbim despre fel de fel de taxe, autorizații și avize. Pe lângă costul știut al acestora, îți amintim și de costul deplasărilor tale către multele instituții fără de care nu poți începe construcția. În acest sens, te sfătuim să vorbești cu un vecin care a construit o casă recent. Pe de altă parte, costurile diferă de la o zonă a țării la alta.

Materiale, manoperă și alte cheltuieli

În funcție de câte camere îți dorești să aibă casa, poți face un calcul referitor la câți metri cubi de cărămidă sau BCA intră în izolare, cât beton trebuie cumpărat pentru fundație, stâlpi, centură sau placă, câte sute de kilograme de oțel beton sunt necesare, câți metri pătrați va avea acoperișul, sau care este cantitatea de lemn necesară.

De cele mai multe ori se întâmplă ca prețurile estimate inițial să crească cu 20-30% până la finalizarea casei. Spațiul locuibil influențează, la rândul lui, cât va costa construcția.

În ceea ce privește principalele manopere, acestea sunt: costul cu ridicarea casei la roșu și costul cu finisajele interioare și exterioare. Așa că dacă ai dat cca. 20 de mii de euro pe construcția la roșu și acoperiș, te vor costa tot cam atât finsajele interioare (glet, gresie și faianță, instalații) și pe cele exterioare (fațada).