Românii adoră să mănânce slănină în special în sezonul rece. Cele mai multe gospodine prepară platouri cu diverse mezeluri, brânzeturi și legume pentru primul fel al mesei. Acest produs tradițional are nevoie de un ingredient special pentru o aromă deosebită și o masă de nota 10. Cu siguranță invitații tăi te vor întreba ce truc ai folosit. Cum trebuie să o prepari ca să iasă delicioasă?
Bucătăria românească are multe preparate deosebite și extrem de gustoase. Unele sunt împrumutate din alte țări, iar altele se regăsesc doar în gastronomia noastră. Cei mai mulți oameni și-au schimbat în sezonul rece dieta alimentară și au preferat să consume produse mai sățioase.
Printre acestea se regăsește și slănina și clisa. Gospodinele le oferă invitaților un platou tradițional chiar la primul fel de mâncare. De cele mai multe ori el conține: roșii, ceapă albă sau roșie, castraveți, chiftele, tobă și slănină afumată. Desigur că ultimul produs tradițional se face diferit în funcție de zonă, dar bucătarii profesioniști susțin că indiferent de loc ea trebuie să aibă neapărat un ingredient special.
Mai exact, este vorba despre foi de dafin. Aromele trebuie să fie puternice într-un astfel de preparat, așa că nu trebuie să lipsească la fiert foi de dafin, piper proaspăt măcinat și boabe de muștar. Unele doamne preferă să nu adauge și usturoi, acesta fiind un pas care poate fi sărit de cele care nu adoră alimentul.
1,6 kg de sare grunjoasă neiodată (pentru murături)
100 g usturoi
30 g piper proaspăt măcinat
30 g boabe de muștar
2-3 foi de dafin
(Opțional puteți adăuga și boabe de coriandru zdrobite, măghiran uscat, piper alb, chimen măcinat)
Alege un butoi sau un recipient mai mare spălat și dezinfectat. Curăță usturoiul proaspăt și pune într-un vas mai mare sarea, piperul măcinat proaspăt, boabele de muștar zdrobite în mojar și frunzele de dafin tocate mărunt. Amestecă bine toate ingredientele și freacă insistent fiecare bucată de slănină cu aromele menționate.
Lasă slănina la rece pe o scândură și nu uita să ai grijă de ea preț de cel puțin 6 săptămâni, timp în care trebuie să împrumute gust de la toate condimentele. Pune la final bucățile într-un recipient cu apă rece și lasă totul la înmuiat preț de cel puțin 10 ore. Preparatul este gata pentru mâncat abia după ce mai stă încă 4 zile la afumat după ce este scos din apă.