Se știe că slănina afumată îmbogățește masa de Crăciun, de aceea, în această perioadă, în afumători sau în gospodării se face focul și de două-trei ori, astfel încât ”regina mesei” să prindă acea aromă unică.
Doar câteva zile ne mai despart de sărbătorile de iarnă, iar românii au început deja să se pregătească în acest sens. De la bradul împodobit, la haine noi și o masă bogată. Vestea mai puțin bună este că meniul bogat în carne de porc s-ar putea să ne coste mai mult anul acesta, deoarece pesta porcină și pandemia au redus efectivul de animale și au anulat târgurile tradiționale unde fermierii își puteau prezenta produsele. Cei mai fericiți sunt cei care au crescut un porc în bătătură. Pentru ei, și afumarea produselor de pe masa festivă va fi floare la ureche. Tot de la aceștia vin și rețetele reușite pentru slănină.
Este vorba despre un mod de preparare special, venit tocmai din Transilvania. Cunoscută și sub numele de slană și tradițional mâncată alături de praz, ceapă și brânză, slănina afumată fiartă este un deliciu specific Ardealului, care se poate obține și în casă, cu puțină răbdare și îndemânare.
Fierbe zeama de varză cu foile de dafin, usturoiul zdrobit cu latul cuțitului și câteva boabe de piper. Când amestecul aproape s-a răcit, toarnă-l peste slănină, într-un borcan care poate fi ermetizat. Scoate slănina după 7 zile și repetă procedeul, cu altă zeamă de varză și alte condimente. După 14 zile, scoate slănina din saramură, fierbe-o în zeama de varză, șterge-o de apă, freac-o bine cu sare și usturoi și las-o la uscat într-un loc deschis și răcoros. După 4-5 ore, ori după ce se usucă puțin, dă-o la afumat la rece timp de 2 zile. Dă-i un fum de rumeguș de fag pe zi, având grijă ca temperatura să nu depășească 30 de grade Celsius în afumătoare.
Producătorii de alimente din porc au fost loviți de două ori anul acesta: de pesta porcină și de pandemie. Astfel, prețurile s-au împărțit în două clasamente. Pe o parte, kilogramul de porc tradițional s-a ieftinit. Pe de celalată, carnea de Mangaliță se vinde mai scump decât anii trecuți. Dacă vestiții cârnați de Mangaliță se vând cu 70 de lei, ceva mai scumpe sunt mușchiul și ceafa, adevărate produse de lux de pe masa de Crăciun. 80 de lei costă un kilogram.