Schimbări enorme în învățământul românesc! Legea conform căreia elevii scapă de câteva ore din programă a fost promulgată de Klaus Iohannis. Ce urmează să se întâmple acum și cum se vor decurge lucrurile?
Elevii au primit o veste foarte bună, iar învățământul românesc a mai făcut un pas înainte odată cu noua lege. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în cursul zilei de luni, legea care prevede reducerea numărului de ore pentru toți elevii din învățământul preuniversitar. Potrivit legii aferente, învățăceii vor sta la școală, în medie, 20 de ore pe săptămână, la clasa primară.
Cei din gimnaziu vor sta 25 de ore, față de 34, iar liceeni vor sta 30 de ore pe săptămână. Spre bucuria elevilor, prevederile legii se vor aplica începând cu anul școlar 2020-2021. Legea a fost totuși contestată de către sindicate care susțin faptul că prin reducerea numărului de ore peste 20.000 de profesori își vor pierde catedra.
„Vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 – 20.000 de norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studiu de impact”, arată un comunicat al Uniunii Sindicatelor Libere din Învațamântul Preuniversitar Iași, transmis după adoptarea legii. La polul opus, reprezentanții părinților cred că măsura este binevenită.
„Măsura e binevenită, dar trebuie să se intervină pe programa școlară, altfel, aceste ore se vor desfășura pe repede înainte, vom vorbi doar despre predare și evaluare, fără instruire și învățare, ceea ce ar fi foarte, foarte grav”, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. Legea în cauză mai arată că unitățile de învățământ preuniversitar au obligația de a înscrie persoanele care nu dețin un cod numeric personal. Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament la finalul lunii octombrie. La început, legea a fost respinsă de președinte și trmisă înapoi în Parlament.