Simona Halep trebuie să se pregătească pentru o luptă de durată, în tribunale, în speranța că va reuși să demonstreze că nu s-a dopat. Un arbitru de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv a dezvăluit că și în cazul în care jucătoarea din România nu va fi găsită vinovată ea nu va mai putea să joace tenis tot anul viitor.
Simona Halep a început de pe data de 7 octombrie să-și pregătească apărarea în scandalul uriaș în care este acuzată de dopaj. Sportiva din România a fost testată la US Open 2022, la finalul lunii august, iar în corpul ei s-a găsit Roxadustat, un medicament care se prescrie pentru anemie, dar și persoanelor care fac dializă și despre care mai mulți medici, inclusiv din România, au spus că nu-i ajută pe sportivi. Dimpotrivă! Le poate provoca mult rău.
Simona Halep este suspendată provizoriu și și-a angajat o echipă de avocați care să o apere. Primul pas este să se judece la un tribunal din Marea Britanie și doar după aceea se poate duce să depună documentele la TAS. Un arbitru de la curtea din Lausanne a dezvăluit că va fi o bătălie de lungă durată și a spus că fostul lider WTA ar putea afla verdictul după mai bine de un an.
„Nu vom avea un verdict mai devreme de un an și asta doar dacă sportiva va cere o procedură rapidă de contestare (expedite arbitration) a rezultatului WADA”, a declarat Cristian Jurma.
„Știți cum este și cu procedura asta, sportivul o cere și trebuie văzut dacă se aprobă sau nu. În perioada asta poate juca doar la turnee demonstrative, dar atât.
Sunt mai multe interdicții cu privire la ce poate să facă sau ce nu poate să facă, dar în principal nu poate juca meciuri oficiale și asta este el mai important”, a mai spus Cristian Jura pentru sptfm.ro.
Oficialul din tribunalul de la Lausanne a precizat că jucătoarea nu va mai da alte probe și totul va fi analizat pe baza probelor de la US Open 2022. Asta deși sportiva a fost supusă la 106 teste anti-doping în ultimii șase ani și în afara celui din America nu a mai avut alte probleme.
Rămâne de văzut care va fi tactica echipei de avocați. Au existat zvonuri că se va încerca o variantă prin care să se explice că Simona Halep s-a contaminat, după ce a consumat mai multe produse alimentare. Această ipoteză este greu de luat un calcul pentru că Roxadustat este un produs sintetic și nu există posibilitatea să fie luat din alimente.
Un medic din România a explicat că există totuși și varianta ca Halep să fi primit un test „fals pozitiv”. Asta înseamnă că rezultatul a fost influențat de o reacție „încrucișată” compusă din mai multe substanțe și că există varianta ca, de fapt, medicamentul să nu fi fost niciodată în corpul sportivei care a câștigat două turnee de Grand Slam: Wimbledon și Roland Garros.