27 oct. 2022 | 23:52

Legea care ar putea salva producătorii locali. Instituţiile publice, obligate să ia alimentele de la români

Știri generale
Legea care ar putea salva producătorii locali. Instituţiile publice, obligate să ia alimentele de la români
Legea care ar putea să îi salveze pe producătorii locali.

Un nou proiect de lege inițiat de Partidul Social Democrat îi salvează pe producătorii locali. Aceștia sunt aduși în prim-plan în privința achizițiilor făcute de: cantine școlare sau spitalicești, unități militare, internate, cantine proprii ale autorităților, instituțiilor publice și companiilor naționale. Proiectul prevede ca până la 1 ianuarie 2023 să fie obligatorie cumpărarea de alimente de la aceștia. Iată mai multe detalii!

Lege de mare ajutor pentru producătorii locali: instituțiile publice sunt obligate să ia alimente de la români

Un nou proiect de lege inițiat de PSD aduce o veste foarte bună pentru producătorii locali. Mai exact, acesta prevede ca instituțiile și companiile de stat care desfășoară activități de alimentație publică în regim comercial sau cu circuit intern să cumpere alimente în cea mai mare parte de la producătorii din țară, iar abia în ultimă instanță din alte state UE.

Aici este vorba despre: cantine școlare sau spitalicești, unități militare, internate, cantine proprii ale autorităților, instituțiilor publice și companiilor naționale. Proiectul prevede ca până la 1 ianuarie 2023 să fie obligatorie achiziționarea în acest mod a cel puțin 50% din alimente, iar până la 1 ianuarie 2024 minimum 75% din produse cumpărate astfel.

De asemenea, în ambele procente trebuie să se regăsească 25% produse ecologice. Noua propunere aduce în prim-plan șapte ,lanțuri de aprovizionare’ organizate pe șapte niveluri, pornind de la raza administrativ-teritorială a unei comune, ajungând mai apoi la ultimele două lanțuri de aprovizionare care cuprind ”întreg teritoriul național al României”, respectiv ”întreg teritoriul Uniunii Europene”.

Inițiatorii au explicat ulterior și cum ar trebui să decurgă achizițiile în funcție de aceste lanțuri de aprovizionare. Toți beneficiarii sunt obligați să respecte și să aplice lanțul de aprovizionare în ordine crescătoare de la Lanțul 1 până la Lanțul 7.

Cum funcționează proiectul?

,,Exemplu: Astfel, X, entitate publică, se aprovizionează de la fermierul Y din comuna Z conform Lanțului 1. Dacă nu găsește alimentele la cantitatea sau calitatea dorită, X poate să meargă să se aprovizioneze de la A din orașul B, învecinat cu comuna Z, B și Z făcând parte din Lanțul 2.

Dacă A nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 2, X se aprovizionează din orașul D care face parte, alături de B și Z, din județul I, toate fiind incluse în Lanțul 3. Dacă X nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 3, se aprovizionează din oricare dintre județele M, N sau O care, împreună cu județul I, fac parte din aceeași regiune, formând regiunea F conform NUTS 2 (organizarea dministrativă a UE – n.r.) și Lanțul 4.

Dacă X nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 4, se aprovizionează din oricare dintre județele S1, T1 sau R1, care fac parte din regiunea STR conform NUTS 1, formând Lanțul 5. Dacă nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 5, X se aprovizionează de oriunde de pe teritoriul național, formând Lanțul 6. Dacă nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 6, X se aprovizionează de oriunde de pe teritoriul Uniunii Europene, formând Lanțul 7”, se arată în proiectul de lege.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Ceaușescu, incident bizar la Casa Albă. Dictatorul, lângă președintele de 100 de ani
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro