06 sept. 2021 | 19:35

Vești triste pentru producătorii români de legume, în prag de toamnă. Ce se întâmplă în piețe, de fapt

News
Vești triste pentru producătorii români de legume, în prag de toamnă. Ce se întâmplă în piețe, de fapt
Producția de legume se strică la tarabele din piețe

A început luna septembrie, perioada în care românii își pregătesc conservele pentru iarnă. Dar prețurile la legume cresc, datorită scumpirii combustibililor, dar și a procesului de însămânțare, cultivare și recoltare pe hectar. Efectul acestor lucruri este direct asupra producătorilor locali care ajung să rămână cu marfa pe tarabele din piețe. În același timp, concurența, mai exact supermarket-urile, vin cu produse de import la prețuri mai mici decât cele din piețe.

Producătorii români de legume pierd bani. Sectorul legumicol în declin

Sectorul producției de legume naturale, sau bio, românesc este extrem de orientat spre export. În ultimii trei ani, subvențiile de conversie au făcut agricultura ecologică mai atractivă, ducând la o creștere puternică în zona certificată. Cu toate astea producătorii români suferă.

Există puțină conștientizare a consumatorilor în ceea ce privește calitatea ecologică în rândul românilor. Aceștia rareori sunt dispuși să plătească o primă pentru produsele ecologice certificate.

Organizațiile de control raportează că nici procesatorii de alimente și nici consumatorii nu solicită produse certificate, chiar dacă cumpără și folosesc produse naturale, precum legumele. Există o ipoteză larg răspândită că produsele cultivate acasă sunt de fapt produse organice.

Aproximativ 40% dintre români trăiesc în mediul rural, mulți câștigându-și existența vânzând produse în orașele din apropiere. Pe piețele de legume proaspete, vânzătorii spun că deciziille guvernanților de a-i forța să se mute în aer liber ca măsură de precauție împotriva coronavirusului anul trecut i-a costat o mare parte din mijloacele de trai.

Aproximativ 80% din producția de fructe și legume a României este vândută de fermieri individuali în piețe. Cu o contracție de la an la an de 6,0% în trimestrul trei din 2020, performanța economică a României a fost una dintre cele mai slabe din Uniunea Europeană.

Producția de legume se strică la tarabele din piețe

Odată cu declinul puterii de cumpărare al românilor, sectorul producției și comercializării de legume este din ce în ce mai afectat. Asta pe de-o parte. De cealaltă parte lanțurile mari de supermarket-uri vin cu legume de import la prețuri mici, sub prețul de vânzare de la tarabe. Astfel se face că majoritatea producătorilor locali de legume ajung să rămână cu produsele nevândute și stricându-se pe tarabe.

„Mulţi merg la supermarket şi îşi fac provizii, deşi de cele mai multe ori o marfă de calitate o găseşti la piaţă, la preţuri rezonabile. Aşteptăm cu marfa pe tarabe, doar-doar vine cineva să cumpere. Nu mai e ca în alţi ani, când gospodinele luau cu asalt pieţele pentru conservele de toamnă.

Acum s-au scumpit cam toate: pornind de la ulei, zahăr şi până la energie. Cine îşi mai permite să cumpere cu sacul legume? Aşteptăm o dezmorţire a vânzărilor în următoarea perioadă”, spune producătorul de legume.

În afară de împovărarea cu taxe și impozite mari a producătorilor locali de legume, mai este și concurența conservelor gata făcute, regăsite în majoritatea lanțurilor de supermarketuri. Este mai facil în ziua de azi să cumperi legume conservate, gata făcute, decât să stai și să le faci singur acasă.

Genul acesta de situații se regăsesc din ce în ce mai des în majoritatea piețelor din România. Statul român, din păcate, nu a subvenționat sau redus impozitările pentru producătorii locali de legume și fructe. Sectorul legumicol românesc este într-un declin vizibil, iar producătorii ajung la faliment.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Netflix, o nouă lovitură. Povestea despre care vorbește toată lumea
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Capital.ro
Horoscop 26 aprilie 2024. Peștii visează cu ochii deschiși, Gemenii pornesc pe un nou drum
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANUNȚUL PRIVIND PENSIILE! Ministerul Muncii a DAT VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro