Este perioada în care gospodinele pun castraveți la murat pentru iarnă. Deși par greu de făcut, în realitate, aceștia se prepară destul de rapid și ușor. Ideal ar fi să știi cât oțet se pune la castraveții murați, pentru ca aceștia să iasă aromați și crocanți. Vă detaliem, pas cu pas, rețeta completă a castraveților murați la borcan.
Majoritatea oamenilor adoră murăturile, în special castraveții murați în oțet. Aceștia completează perfect orice fel de mâncare și sunt extrem de gustoși. Decât să îi cumperi din supermarketuri, mai bine îi pregătești din timp în casă. De aceea, astăzi vă prezentăm o rețetă simplă, cu un timp de preparare de doar 30 de minute, și vă arătăm cât oțet se pune la castraveții murați. În acest mod, castraveciorii vor ieși dulci-acrișori, însă și crocanți.
Prepararea castraveților murați este destul de simplă și nu necesită mult timp. Prima dată se spală foarte bine castraveții. Unele gospodine îi lasă în apă rece timp de 30 de minute înainte de a-i băga la murat. În plus, pentru a îndepărta orice murdărie de pe ei, este recomandat ca în apa rece să adaugi câteva lingurițe de bicarbonat de sodiu.
În timp ce castraveții stau în apă rece, se spală legătura de mărar și se taie mărunt. Tot acum se taie și cele două cepe și căpățâna de usturoi.
Apoi, mărarul tocat se pune primul în fundul borcanului, după care se adaugă castraveții. După ce ai adăugat castraveții, se pune ceapa tăiată rondele, usturoiul, dar și rădăcina de hrean, tăiată în bucăți mai mari.
La final se pun boabele de muștar și piperul, care vor da un gust aparte castraveților murați.
După ce s-au așezat toate ingredientele în borcan, se pune apa la fiert. În aceasta se adaugă sarea și zahărul. Atunci când dă în clocot, se stinge focul și se adaugă oțetul.
Se amestecă bine apa fiartă cu oțetul, iar apoi se adaugă în borcan, peste castraveți. Capacul borcanului se pune imediat și se amestecă toate ingredientele.
După ce le-ai amestecat, se scoate capacul și se pune un tifon. Castraveții se lasă peste noapte fără capac. Va dura aproximativ 24 de ore până ce castraveții se vor mura. Este bine de știut că aceștia vor fi mai aromați, dacă vor sta cât mai mult în borcan, până să-i consumați.
Când mergi la piață și vrei să cumperi legumele pentru murături, gospodinele te sfătuiesc să alegi legumele care au coaja tare. Acestea vor rezista foarte bine în saramură.
Apoi, când pregătești butoiul pentru murături, există anumite trucuri de care e bine să ții cont. Pe fundul butoiului vei așeza frunze de țelină și bețe de mărar, peste care vei pune primul strat pe pepeni.
Un truc genial folosit de gospodine este să pui frunze de viță de vie la suprafața castraveților murați, pentru ca legumele să nu prindă floare peste iarnă. Această metodă este extrem de utilă.
De asemenea, atunci când te chinui să aranjezi frumos castraveții, experții în arta culinară îți recomandă să le tai capetele, înainte de a le pune în borcan. Capetele castraveților conțin o serie de substanțe din cauza cărora pot deveni mai moi.