Simona Halep a primit vineri o suspendare provizorie. Decizia venea după ce a fost depistată pozitiv în timpul Openului Statelor Unite din această vară. Halep, de 31 de ani, se află în prezent pe locul nouă în lume, în clasamentul WTA. Într-un interviu exclusiv pentru Playsport, un biochimist român dă veste rea despre Simona Halep.
Vestea că românca a fost depistată pozitiv la testul anti-doping a devenit cap de afiș în toată presa sportivă mondială. După ce Simona Halep a aflat vineri de suspendare, ea a scris pe Twitter că vestea încălcării reglementărilor antidoping a fost „cel mai mare șoc din viața mea”.
Într-o declarație, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, care supervizează testele antidoping pentru acest sport, a precizat că Simona Halep a fost depistată pozitiv la roxadustat.
Este vorba de un medicament utilizat în mod obișnuit pentru persoanele care suferă de anemie, o afecțiune care rezultă dintr-un nivel scăzut de globule roșii.
Organizația a precizat că medicamentul a fost găsit în proba inițială. Ulterior, mai spune aceeași reprezentanți, Halep a solicitat un test pe o a doua probă. Cea de-a doua probă a confirmat prezența medicamentului în organismul ei.
„Cât timp este suspendată provizoriu, jucătoarea nu este eligibilă pentru a concura sau a participa la orice eveniment de tenis sancționat organizat de organismele de conducere ale acestui sport”, a precizat organizația.
Roxadustat se află pe lista substanțelor interzise deoarece stimulează în mod artificial producția de hemoglobină și de globule roșii. Este vorba de o tehnică prin care jucătorii obțin mai multă rezistență.
Medicamentul face acest lucru determinând organismul să producă mai mult hormon eritropoietin, denumit în mod obișnuit „EPO”. Acest hormon, spun specialiștii, joacă un rol important în producția de celule roșii din sânge.
Halep nu a mai primit niciodată o suspendare pentru dopaj. În postarea sa de pe Twitter, ea a declarat că
„Ideea de a trișa nu mi-a trecut prin minte nici măcar o dată. Acest lucru contravine valorilor mele.
Voi lupta până la capăt pentru a dovedi că nu am luat niciodată cu bună știință o substanță interzisă”, a scris Simona Halep.
Recent, în urma acestui scandal, redacția Playsport a reușit să stea de vorbă cu Dorel Tocitu. Conform publicației, acesta este șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului de la Institutul Național pentru Cercetare în Sport.
Întrebat direct despre efectele acestui medicament și dacă acuzațiile aduse sportivei române sunt reale, specialistul a dat o veste rea despre Simona Halep:
„Esența dosarului e clară. Substanța se găsește în corpul sportivei, ea e responsabilă, indiferent cine ce a făcut.
Dacă vreau să fiu malițios, vă trimit la declarația soției lui Patrick Mouratoglou, care zicea că o să se ocupe ea să nu mai dureze mult colaborarea pe partea de tenis. A luat-o gura pe dinainte.”, spune specialistul exclusiv pentru Playsport.ro.
În același interviu specialistul aduce în discuție, atât amenințările soției actualului antrenor, dar și care au fost mecanismele din spatele acestui scandal de dopaj, în care Simona ar fi căzut victimă:
„Uneori, doar i se sugerează sportivului. Asta e o problemă care se discută doar între patru ochi. Preparator cu antrenor. Preparator cu sportiv. Sportiv cu antrenor.
Niciodată în trei. Aceeași întrebare am mai auzit-o de-a lungul carierei, când patronul, să zicem, se interesează cum a ajuns substanța X în corpul sportivilor din curtea lui. Dacă am un performer căruia vreau să-i cresc în opt luni valoarea pe grilă de la 80.000 de dolari la 2,5 milioane, asta e strict o relație între preparator și sportiv. Atât!
Când e o echipă, e mai complicat, că știe multă lume! Dacă te uiți la mușchii Simonei, nu-ți mai trebuie nicio anchetă. Șanse minime spre zero să scape. Are nevoie de unul care să-și asume că e ultimul gunoi și a păcălit-o.”, mai declară specialistul.
A fost aproape de a renunța în februarie, a spus ea, pentru că își pierduse convingerea că poate concura cu cele mai bune jucătoare din lume. Dar când a început să lucreze cu Patrick Mouratoglou, Simona Halep și-a recăpătat încrederea.
Ea a intrat la Roland Garros într-o formă bună, dar a pierdut meciul din primul tur după ce a suferit ceea ce ea a descris ulterior ca fiind un atac de panică în timpul unei lupte de trei seturi cu Zheng Qinwen din China.
La Wimbledon, Simona Halep a ajuns până în semifinale înainte de a pierde în fața viitoarei campioane, Elena Rybakina din Kazahstan, dar la US Open, în luna următoare, a mai pierdut încă o dată în primul tur, de data aceasta în fața ucrainencei Daria Snigur.
La începutul lunii septembrie, Simona Halep a anunțat că a suferit o intervenție chirurgicală nazală. Intervenția a ajutat-o să elimine ceea ce fusese un blocaj semnificativ în nas.
Afecțiunea o făcuse să respire cu dificultate de ani de zile, a spus ea pe rețelele de socializare. Simona Halep a mai spus că nu a urmărit niciodată operația deoarece aceasta necesita trei luni de absență competițională.
La acel moment, ea a anunțat că sezonul 2022 s-a încheiat și că abia așteaptă să revină în tenis în 2023. Aceste planuri vor aștepta acum rezultatul oricărui apel pe care îl va face în legătură cu încălcarea reglementărilor antidrog.
Fiind la prima abatere, Simona Halep se confruntă foarte probabil cu o suspendare de până la doi ani, care ar începe aproximativ în momentul ultimei sale competiții.
Sportivii aflați în situația lui Simona Halep, așa cum a fost Maria Sharapova când s-a descoperit că a luat un medicament ilegal pentru inimă, susțin adesea că un medic a prescris medicamentul dintr-un motiv medical legitim, dar sportivul nu și-a dat seama că acesta se afla pe lista substanțelor interzise.
Însă reglementările antidoping îi consideră pe sportivi responsabili pentru tot ceea ce se găsește în corpul lor.