Află câte minute trebuie să fierbi ciupercile, de fapt. Nu vei mai repeta o greșeală pe care o fac multe gospodine. Sunt gustoase, sărace în calorii și se regăsesc pe lista ingredientelor în numeroase rețete delicioase. De fapt, ajung să fie vedetele meselor din perioadele de post sau cele în care ținem dietă, ajutând organismul în lupta împotriva kilogramelor în plus.
Ciupercile nu ar trebui să ne lipsească din meniul zilnic. Sunt o sursă importantă de vitamina D, un compus cu rol în sănătatea oaselor, și sunt probiotice, ceea ce înseamnă că sunt un element important în lupta sistemului imunitar cu agenții patogeni.
Nepreparate, deci în stare crudă, o sută de grame de ciuperci au doar 22 de calorii. Faptul că sunt sărace în calorii le face aliatul perfect în timpul curelor de slăbire.
Trebuie precizat că înainte de a fi gătite, ciupercile trebuie spălate cu simț de răspundere și curățate de pielită și de eventualele pete negre cu ajutorul unui cuțit ascuțit sau, pur și simplu, cu mâna.
Cu toate că nu sunt un ingredient pretențios, multe gospodine greșesc în momentul în care le pun la fiert. Cele din soiul Champignon , probabil cel mai cunoscut dintre soiurile comestibile, se fierb în moduri diferite, în funcție de starea lor.
Cele proaspete se fierb în oala cu apă deja clocotită timp de circa șapte minute. În oala sub presiune, nu vor avea nevoie de mai mult de cinci munite, iar în oala pentru gătit cu abur vor fi gata după aproximativ zece minute.
Puține gospodine țin cont de faptul că lucrurile stau cu totul diferit în cazul în care folosesc ciuperci congelate, acesta fiind motivul pentru care nu ies mereu moi. În primă fază, acestea trebuie lăsate la decongelat. Abia după ce au ajuns la temperatura camerei se spală și se pun la fiert în apă clocotită timp de trei minute.
Atenție! Dacă pregătești ciuperci culese din pădure, acestea trebuie gătite de două ori mai mult decât timpul specificat.
Amatorii de cules ciuperci din pădure trebuie să știe foarte bine cum să recunoască soiurile otrăvitoare. Una dintre cele mai toxice ciuperci din lume crește în zona Moldovei, în apropiere de Iași. Este vorba despre Buretele viperei (Amanita phalloides) – vinovată pentru majoritatea intoxicațiilor cu acest aliment.
Problema este că acest soi toxic seamană mult cu ciupercile Champignon.
„Cu Champignonul de câmp, ciuperca albă. Atunci când ea are culoarea albă și poate fi confundată. Atunci când este vineție, poate fi confundată cu o specie de Russula. Apar simptomele după 8, până la 40 de ore, când deja nu mai ai ce face, acționează silențios, dar ireversibil.
Afectează celula hepatică. E bine să evite culegătorii ciupercile care sunt nesigure. De exemplu, dacă are lamele albe, să nu o ia“, a explicat Teodor Robu, prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, pentru televiziuni.