S-a aflat ce va fi interzis în toate magazinele din România de la 1 noiembrie. Decizia a provocat controverse, astfel că ANPC a decis ca toate magazinele să renunțe la această practică. Toate amănuntele, în articolul de mai jos.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a anunțat că produsele cu etichetă semafor sau nutriscor, așa cum mai este cunoascută, nu vor mai fi comercializate de către niciun magazin.
ANPC motivează decizia pe care a luat-o anunțând că excluderea acestor alimente este total echitabilă față de clienți și că aceștia nu ar trebui să fie influențați de normele impuse de comercianți.
De asemenea, ANPC a transmis Asociației Marilor Rețele Comerciale o semnalare în care anunță că „nu agreează introducerea în România a acestui sistem” și a informat comercianții că acceptă vânzarea până la epuizare a stocurilor de produse etichetate nutriscore, însă nu mai târziu de data de 1 noiembrie 2022.
„Consumatorul mediu informat nu are bagajul de cunoștințe necesar pentru a lua orice decizie de tranzacționare, așa cum este ea indicată sau cum este sfătuit să o facă prin ambalarea produselor”, a afirmat Horia Constantinescu, șeful ANPC.
Șeful ANPC mai precizează că, deși mai sunt două săptămâni până la punerea în practică a hotărârii, încă nu a fost stabilit un calendar cu producătorii.
„Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție slănină. Slănina are, la acest moment, conform nutriscore, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare. Dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric.
Da, în general, este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”, a mai spus Horia Constantinescu.
Eticheta semafor are 5 culori de la verde la roșu. Astfel, verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai indicat pentru consum, spre exemplu cerealele integrale sau legumele proaspete, în timp ce culoarea roșie înseamnă că alimentul respectiv este mai puțin indicat pentru consum pentru că are multe calorii.
Etichetarea nutriscore a fost adoptată în România numai după realizarea unor analize în laborator care au arătat câte calorii dețineau produsele.
Nu în ultimul rând, unii dintre comercianți susțin că nu au primit nicio înștiințare cu privire la decizia luată de ANPC.