Fenomenul ciudat care a apărut pe cerul României! Tot mai multe fenomene meteo bizare au apărut în locuri unde, în mod normal, nu ar trebui să fie. Așa se face că fenomenul ciudat care a apărut pe cerul României i-a cam speriat pe martorii acestuia. Dar, specialiștii au explicat ce este de fapt fenomenul în formă de pâlnie apărut recent.
Recent locuitorii orașului Iași au fost martorii unui fenomen meteo ciudat care a apărut pe cer. În primă fază s-a crezut că ar fi vorba de un început de tornadă, având în vedere forma norului, de pâlnie.
În cele din urmă misterul a fost explicat de specialiști, fiind vorba de un nor Cumulus, și nicidecum de o tornadă sau alt fenomen meteo extrem. Fenomenul, conform explicațiilor date de specialiști, a apărut pe fondul unei instabilități meteo accentuate. La acest aspect se adaugă și trecerea de la vară la toamnă:
„Un cumul de condiții particulare și hazardul pot conduce frecvent la fenomene meteorologice spectaculoase. În imagine avem un foarte bun exemplu în acest sens.
În zilele din urmă am fost surprinși de instabilitatea atmosferică accentuată, cu caracteristici estivale. Totuși, ne apropiem de mijlocul lunii octombrie, o lună care în stabilitatea atmosferică este foarte accentuată.
Cerul este dominat de o pătură de nori stratiformi, ce acoperă cea mai mare parte a nordului Moldovei, nori autentici de toamnă”, a declarat conferențiarul doctor Lucian Sfîcă, de la Meteo Moldova.
Norii Cumulus sunt nori pufoși care uneori arată ca niște bucăți de bumbac care plutesc. Baza fiecărui nor este adesea plată și poate fi la doar 1000 de metri deasupra solului.
Vârful norului are turnuri rotunjite. Atunci când vârful cumulusului seamănă cu capul unei conopide, se numește cumulus congestus sau cumulus turnant, explică meteorologii.
„Acești nori cresc în sus și se pot transforma într-un cumulonimbus uriaș, care este un nor de furtună.
Norii cumulonimbus sunt nori de furtună care se formează dacă norii cumulus congestus continuă să crească pe verticală.
Bazele lor întunecate nu pot fi la mai mult de 300 m deasupra suprafeței Pământului.”, spun specialiștii.
Referitor la fenomenul ciudat care a apărut pe cerul României, un alt specialist, fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, spune că a reușit să măsoare diametrul acestuia, care se afla la 120 de metri deasupra pământului:
„Am reușit să găsesc detaliile geometrice. Formațiunea are o lățime, la bază, de 60 de metri și o înălțime totală până la baza superioară în care este agățat de celălalt nor, de aproximativ 90 de metri”, a spus Silviu Gurlui.
Specialiștii mai spun că vârfurile acestui tip de nori se pot extinde în sus până la peste 12.000 m. Cantități uriașe de energie sunt eliberate prin condensarea vaporilor de apă în interiorul unui cumulonimbus. Fulgerele, tunete și chiar tornadele violente sunt asociate cu cumulonimbus.