Ce a descoperit un jandarm din Dâmbovița în grădina sa? Există un mit conform căruia, imediat după ploi abundente în pădure, ciupercile apar în număr mare. Dar, uneori, aceste mituri devin realitate, precum este și cazul despre care relatăm. Ceea ce a descoperit un jandarm în grădina sa, a ajuns viral pe rețelele de socializare.
Specialiștii spun că au fost descrise aproximativ 150.000 de specii de ciuperci. Se estimează că în lume există peste 6 milioane de specii de ciuperci. Consumul oricărei ciuperci este periculos dacă nu știți exact ce mâncați. Dacă nu puteți spune specia, nu o mâncați.
Conform unor mituri, ulterior demonstrate, după ploi abundente se întâmplă ca o anumită specie de ciuperci să crească în grădinile oamenilor, multe ajungând la dimensiuni extrem de mari.
Alții se întreabă dacă aceste ciuperci mari, albe și negre, care apar după o ploaie în grădini, sunt periculoase? Un răspuns plauzibil ar fi că este foarte posibil, sau pot fi perfect comestibile și gustoase. Mulți oameni ies și sapă după ciuperci și nu li se întâmplă nimic.
Este și cazul unui dâmbovițean care a descoperit acest tip de ciuperci albe, care au apărut în grădina sa, după o ploaie abundentă. Pozele postate de acesta cu imensa ciupercă, cântărind aproximativ 3 kg au devenit virale pe rețelele de socializare. De altfel, jandarmul explică ce s-a întâmplat și cum a dat peste ele:
„Le-am descoperit de vreo două săptămâni în satul Priboiu, din comuna Tătărani, acolo unde am o grădină. Am fost uimit când le-am văzut, nu mi-am dat seama prima dată ce sunt.
Nu mai creșteau pe acolo ciuperci. Bășina porcului se numește soiul acesta de ciuperci, așa e cunoscută de noi, pentru că se înnegresc și emană un miros urât, îmbâcsit.
Nu știu dacă sunt comestibile sau nu, dar nu am riscat. Doar le-am găsit, le-am fotografiat și le-am aruncat. E prima dată când am văzut prin zonă, e ceva neobișnuit.”, spune proprietarul imensei ciuperci.
Deși pare ciudat, specialiștii spun că ciupercile nu sunt rele pentru iarbă, dar unii oameni nu le plac. Ciupercile nu se hrănesc cu iarbă vie.
Specialiștii mai spun că există chiar ciuperci benefice în subteran, numite micorize, care ajută majoritatea plantelor să crească. Udarea excesivă a ierbii este dăunătoare pentru că face ca plantele să dezvolte un sistem radicular mic și leneș, care nu trebuie să crească mult pentru a obține apă.
Motivul este că reduce toleranța la secetă, iar udarea excesivă risipește apa și privează rădăcinile de oxigen, ceea ce duce la moartea sau putrezirea rădăcinilor, sau la ambele, iar acest lucru poate ucide ușor iarba sau cel puțin o face să se îngălbenească sau să devină maro.