Ciupercile sunt consumate în diverse feluri. Acestea sunt adorate murate în unele zone din România, iar în alte părți ale teritoriului sunt preferate sub formă de ciulama sau tocănițe cu alte legume. Indiferent de cum ai alege să le prepari, contează foarte mult modul în care le depozitezi până ajungi să faci rețeta favorită cu ele. Care este motivul pentru care nu este deloc bine să le păstrezi în vase închise de plastic? Multe gospodine cred că este cel mai eficient așa, dar specialiștii nu indică asta deloc. Iată cum trebuie să le ții!
Ciupercile se regăsesc în multe rețete. Unii oameni le consumă și crude, iar alții le preferă în special în ciulama sau tocănițe alături și de alte legume. Poți să te bucuri de ele pe o pizza delicioasă sau într-o mâncărică de la ora prânzului.
Indiferent de cum ai alege să le gătești, nu trebuie să uiți de modul în care le păstrezi până la acel pas. Acestea sunt pretențioase și adoră spațiile în care au aer, motiv pentru care nu trebuie să stea închise într-un recipient cu capac.
Ele au un conținut ridicat de apă ce se evaporă pe măsură ce se învechesc, așa că cel mai bine este să le ții în cutii perforate sau într-un coș curat din cămara ta pentru a putea respira. De asemenea, poți să le învelești în prosoape de bucătărie sau să le ții în pungi de hârtie în frigider.
,,Odată cumpărate, ciupercile nu se păstrează în vase de plastic închise ermetic. Au un conținut ridicat de apă (80-90%), ce se evaporă pe măsură ce se învechesc, iar un vas închis va determina producerea acelui strat lipicios de la suprafața lor. De aia sunt vândute în cutii perforate, care să le permită să respire. Cel mai bine este să păstrați ciupercile în frigider în pungi de hârtie, care le permit să respire și absorb umezeala.
Dacă nu aveți pungă de hârtie, atunci le puteți înveli în prosoape de hârtie și să le puneți într-un castron. Astfel vor rezista până la o săptămână. Forța jetului de apă de la robinet va adăuga lichid nedorit în textura spongioasă a ciupercii, dar o baie scurtă, nu le va dăuna. Pentru ciupercile mai poroase, recomandarea este să le periați și apoi să le ștergeți cu un prosop ud”, a scris Joseph Hadad pe blogul său.