Cu toții știm că schimbările climatice determină modificarea tiparului furtunilor. Te-ai întrebat vreodată care este explicația reală a faptului că încălzirea globală provoacă majorarea cantității de gheață în timpul ploilor agresive? Există o limită a dimensiunii pe care poate să o ia grindina în timpul furtunilor severe? De ce grindina devine din ce în ce mai mare, de fapt?
Grindina din timpul unei furtuni se formează în momentul în care picăturile de ploaie sunt purtate în sus de către curenții ascendenți. Aceștia transportă picăturile în anumite părți ale atmosferei unde aerul este suficient de rece pentru a declanșa procesul de înghețare a apei.
Unele bucăți de grindină sunt mai mari decât altele. Însă care este explicația concretă din spatele acestui fenomen? În timp ce picăturile de ploaie se deplasează prin atmosferă, umiditatea se adună pe partea exterioară a acestora. În acest punct, picăturile de ploaie sunt deja înghețate. Umiditatea din aer îngheață, determinând cantitatea de grindină să crească în straturi, precum o ceapă.
Nu toate bucățile de grindină din timpul unei furtuni severe sunt egale. Iar asta din cauză că dimensiunea unei pietre de grindină depinde și de cantitatea de umiditate din aer. Grindina va crește din ce în ce mai repede, pe măsură ce curentul ascendent își menține „puterea”. Dacă valul de curent care menține grindina în atmosferă devine mai slab, bucata de gheață nu se va mări în dimensiune.
Piatra de grindină este cu atât mai mare cu cât nivelul de umiditate din aer este mai mare, iar curenții ascendenți mai puternici. Grindina mare va cădea pe pământ într-un loc care este cât de cât aproape de curentul ascendent care a purtat-o în atmosferă. În schimb, gheața mică va cădea în zone mai îndepărtate, unde va fi transportată de vânturile transversale.
Desigur, în această discuție intervine și problema schimbărilor climatice. Aceste fenomene meteorologice extreme modifică temperatura atmosferei Pământului. Implicit, se modifică și nivelul de umiditate din aer. Aerul mai cald poate reține, astfel, mai mulți vapori de apă.
Temperaturile mai ridicate presupun o evaporare a unei cantități mai mari de apă de la suprafața Pământului. Specialiștii din domeniul meteoroloic spun că acest lucru înseamnă ploi mai abundente și furtuni cu adevărat agresive în unele părți ale lumii. În regiunile în care umiditatea va crește, grindina se va raporta mai des.
În ceea ce privește dimensiunea acesteia, un meteorolog de la Pennsylvania State University din SUA, pe nume Matthew Kumjian, a estimat că cea mai mare grindină ar putea să aibă un diametru de 27 cm. Este, însă, limita maximă calculată de specialiști în circumstanțele unui scenariu grav, potrivit BBC.
Citește și: Grindină de jumătate de metru într-un oraș din Franța. Imaginile sunt devastatoare FOTO
Cu toate acestea, fenomenul nu ar trebui să fie deloc ignorat. Meteorologii spun că din cauza curenților ascendenți puternici și a apei supraîncălzite bucățile de gheață din timpul furtunilor s-ar putea înmulți și ar putea crește semnificativ în mărime.