NATO, în alertă! Rusia, din nefericire, deține unul din cele mai mari arsenale nucleare. Din acestea, nu mai puțin de 64 sunt submarine. Conform presei occidentale, informațiile relevă că unul din cele mai mari submarine rusești, „Belgorod”, a părăsit baza militară. Despre acest submarin se știe că transportă așa-numita „Arma Apocalipsei”.
Conform unor informații din partea serviciilor NATO, se pare că Vladimir Putin ar fi dat ordinul de desfășurare a unui submarin nuclear uriaș care transportă cea mai recentă armă apocaliptică a sa.
Avertizarea a fost dată membrii NATO, chiar în weekend. Ultimele date militare anunță că submarinul „Belgorod” a dispărut de la baza sa din Cercul Arctic.
Submarinul s-ar putea să fie în drum spre Marea Kara pentru a testa bomba nucleară Poseidon, sugerează avertizarea, care a fost dezvăluită presei italiene în weekend.
Poseidon este o dronă despre care se spune că este capabilă să parcurgă distanțe uriașe sub apă. Arma ar putea detona cu suficientă forță pentru a declanșa un tsunami nuclear de 1.600 de metri.
Dispozitivul, mai spun informațiile, ar fi conceput pentru a îneca și iradia orașele de coastă. Există posiblitatea și a desfășurării unor teste, conform acelorași informații din presa italiană.
Dacă testul va avea loc, ar fi cea mai recentă încercare a lui Putin de a intimida Occidentul în legătură cu războiul său eșuat din Ucraina. Decizia vine după ce săptămâna trecută a fost suspectat că a ordonat atacuri invizibile asupra conductelor Nord Stream.
Poseidon a fost una dintre cele patru arme de ultimă generație anunțate de Putin în 2018. Se crede despre această armă că este operațională.
Potrivit presei ruse, este capabil să călătorească până la 6.000 de mile sub apă înainte de a exploda. Poseidon deține un focos nuclear cu o forță de două megatone.
Asta înseamnă o putere de peste 130 de ori mai mare decât cea a bombei lansate pe Hiroshima. Acest lucru ar crea un tsunami iradiat cu o înălțime de până la 1.600 de metri, proiectat să înece orașele de coastă și să le lase un depozit de deșeuri nucleare, susține presa de stat.
Focosul nu a fost niciodată testat din cauza interdicțiilor internaționale privind testarea armelor nucleare. Încălcarea acestor tratate prin testarea Poseidon, chiar și în apele îndepărtate ale Arcticii, ar fi o mișcare extrem de provocatoare din partea Rusiei.
Vestea unui potențial test vine în contextul în care Rusia face declarații de sabotaj cu privire la utilizarea armelor nucleare legate de războiul din Ucraina, unde Putin a fost împiedicat de livrările de arme occidentale.
Submarinul „Belgorod” poate rezista până la 120 de zile fără a fi nevoit să revină la suprafață. TASS a raportat anterior că drona Poseidon are o rază de acțiune nelimitată și o viteză maximă de peste 125 de mile pe oră.
„Caracteristicile unice ale sistemului Poseidon vor ajuta Marina Militară să lupte cu succes împotriva portavioanelor. A grupurilor de atac ale unui potențial adversar.
Poate face asta în orice teatru de război oceanic. Poate să distrugă instalațiile de infrastructură de la țărm. Este un tip complet nou de armă.
Va forța marinele occidentale să-și schimbe planificarea și să dezvolte noi contramăsuri.”, a declarat analistul-șef al Statului Major General, amiralul Igor Katasonov.
Nava „Belgorod” a fost propusă drept candidat pentru misiunea de sabotaj. Imensul submarin transportă și mini submarine concepute pentru a efectua atacuri asupra infrastructurii submarine.
Cu toate acestea, s-a pus la îndoială implicarea sa. Cu o lungime de 600 de metri, submarinul este unul dintre cele mai mari din lume, iar intrarea în Marea Baltică fără a fi detectat ar fi fost extrem de dificilă.
De asemenea, nu este clar dacă „Belgorod” ar fi avut timp să ajungă de la baza sa din Marea Albă până în Marea Baltică, o distanță de puțin mai puțin de 5.000 de kilometri, fără ca absența sa să fie observată.
De atunci, NATO a trimis un avertisment aliaților că submarinul a dispărut, dar a precizat că se crede că acesta operează în continuare în Arctica.
Nu se știe exact când a fost trimis avertismentul, dar acesta a fost raportat pentru prima dată duminică de ziarul italian La Repubblica. Submarinul „Belgorod” este în funcțiune din luna iulie.
Putin a acuzat Occidentul că a sabotat gazoductele Nord Stream, de producție rusească, dar surse occidentale insistă că Moscova a fost în spatele cascadoriei care a dus la scurgeri uriașe de gaz în Marea Baltică.