Șefa Comisiei Europene, amenințare înfricoșătoare către Rusia după scurgerea de la Nord Stream. Cum va răspunde Occidentul

Șefa Comisiei Europene, amenințare înfricoșătoare către Rusia după scurgerea de la Nord Stream. Cum va răspunde Occidentul
ursula von der Leyen și Vladimir Putin

Tensiunile se amplifică și mai tare în cadrul relațiilor dintre Rusia și Occident, după ce, marți, au fost observate scurgeri de gaz în Marea Baltică de la Nord Stream 1 și 2. În timp Kievul acuză Moscova de „atac terorist și agresiune rusă asupra uniunii Europene”, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat în cadrul unei conferințe telefonice că „nicio opțiune nu este exclusă”. În urmă cu puțin timp, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene a lansat avertismente teribile la adresa Rusiei, în cazul în care aceasta a generat accidentul.

Reacția Moscovei după descoperirea scurgerilor de gaze din gazoductele Nord Stream 1 și 2

În cursul zilei de ieri, Ministerul danez al Apărării a publicat imagini video surprinse de un elicopter al marinei, care indică scurgeri de gaze din conductele Nord Stream în apele maritime și suedeze.

„Nord Stream 1 are două scurgeri la nord-est de Bornholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de Dueodde. Scurgerile au fost descoperite de unitatea de interceptare F-16 a apărării daneze.
Cea mai mare (zonă) agită suprafața pe un kilometru diametru. Cel mai mic este un cerc cu un diametru de aproximativ 200 de metri”, a transmis sursa citată, prin intermediul unui comunicat.

La rândul său, operatorul rețelei a declarat că au existat avarii „fără precedent” la trei linii offshore ale sistemului de gazoducte Nord Stream.

Întrebat telefonic dacă sabotajul ar putea fi unul dintre motivele scurgerilor de gaze în Marea Baltică, omul de încredere al lui Putin, Dmitri Peskov, a răspuns că „Nici o opțiune nu poate fi exclusă în acest moment”.

Cu privire la evenimentul nefericit, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak a acuzat Moscova de atac terorist planificat, cât și de o agresiune la adresa întregii Uniuni Europene.

„Scurgerea de gaz pe scară largă de la Nord Stream 1 nu este nimic altceva decât un atac terorist planificat de Rusia şi un act de agresiune împotriva Uniunii Europene”, a transmis, marţi, pe Twitter, Mihailo Podoliak.

Urmărește imaginile suprinse de elicopterul marinei daneze:

Premierul Danemarcei, reacție fără precedent după scurgerile inexplicabile de gaze

Mette Frederiksen a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Copenhaga că scurgerile gaze nu au reprezentat un accident, ci acțiuni deliberate ale unor persoane încă necunoscute.

„Acum este o evaluare clară a autorităților că acestea sunt acțiuni deliberate. Nu a fost un accident. Nu există încă informații care să indice cine ar putea fi în spatele acestei acțiuni”, a transmis premierul Danemarcei, subliniind faptul că autoritățile nu proves aceste evenimente ca pe o amenințare militară directă împotriva Danemarcei.

Mai mult, autoritățile daneze au avaluat situația ca fiind rezultatul unor explozii care au produs găuri conductelor.
După discuțiile purtate cu premierul Danemarcei, Ursula von der Leyen vine cu avertismente teribile la adresa Rusiei, dacă după investigațiile efectuate se va descoperi că a fost vorba despre o acțiune voită din partea Rusiei cu scopul de a ataca infrastructura energetică europeană activă. Șefa Comisiei Europene a amenințat că vinovații vor avea parte de cel „mai puternic răspuns posibil”.

„Am vorbit cu (prim-ministrul danez Mette) Frederiksen despre acțiunea de sabotaj a Nordstream. Orice întrerupere deliberată a infrastructurii energetice europene active este inacceptabilă și va duce la cel mai puternic răspuns posibil”, a transmis șefa Comisiei Europene, pe Twitter.