„Cea mai bună băutură este apa de izvor, dacă pui o picătură la un litru de vinișor!”. Plecând de la acest proverb, ne-am interesat cam câte pahare de vin au voie să consume zilnic femeile, respectiv bărbații. De fapt am vrut să vedem dacă este greșit dacă depășești limita recomandată de specialiști. Așa că, hai să vedem dacă această licoare a lui Bacchus face bine sau nu organismului nostru.
Deși berea rămâne băutura preferată pentru adulți, vinul, indiferent de care vorbim, este una din cele mai vechi licori existente. Încă din vremurile antice, de pe vremea grecilor sau a romanilor, vinul a fost una din băuturile preferate. Existau și oameni care i se închinau zeului Bacchus, acesta fiind considerat Zeul Vinurilor.
În trecut unele vinuri era făcute din din orez, miere și fructe de păducel/și sau struguri. Au fost descoperite vinuri cu o vechime datată în jurul anilor 7000 – 6600 î.Hr., ceea ce atestă că vinul este cea mai veche băutură alcoolică din lume cu dovezi definitive.
Vinul este pe aproape toate mesele din lume, inclusiv ale românilor, existând adevărate tradiții de la producție și până la degustare. Dar, ca orice băutură alcoolică, are beneficii și dezavantaje, despre care încercăm să aflăm câte ceva.
Așa că, am încercat să aflăm câte pahare de vin au voie să consume zilnic femeile, respectiv bărbații și dacă este greșit, sau nu, dacă depășești o anumită limită.
De exemplu, vinul roșu, cu moderație, este considerat de mult timp ca fiind sănătos pentru inimă. Alcoolul și anumite substanțe din vinul roșu pot ajuta la prevenirea bolii coronariene, afecțiune care duce la atacuri de cord.
Orice legătură între vinul roșu și mai puține atacuri de cord nu este complet înțeleasă. Dar o parte din beneficii ar putea fi faptul că antioxidanții din vinul roșu pot crește nivelul de colesterol lipoproteic cu densitate mare și protejează împotriva acumulării de colesterol.
Medicii nu vă recomandă să începeți să beți alcool pentru beneficiile pentru inimă. Mai ales dacă aveți un istoric familial de tulburări legate de consumul de alcool.
Prea mult alcool poate avea multe efecte dăunătoare asupra organismului. Dar dacă vă bucurați deja de un pahar de vin roșu la masa de seară, consumul moderat de alcool vă poate îmbunătăți sănătatea inimii.
Mai mult ca sigur că vă întrebați dacă consumul unei sticle de vin pe zi este rău pentru voi. Se recomandă ca cei care beau să o facă cu moderație. Moderația este definită ca fiind un pahar pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați.
Dar, experții recomandă insistent femeilor să nu consume mai mult de 3 pahare de vin pe zi, iar bărbaților, 4 pahare de vin pe zi. O altă analiză recentă a constatat că aportul zilnic optim de vin este de 1 pahar (150 ml) pentru femei și de 2 pahare (300 ml) pentru bărbați. Până la urmă, cine mai știe cât e bine și cât nu să bei, nu-i așa?
Consumul acestei cantități moderate de vin este asociat cu beneficii pentru sănătate, în timp ce consumul unei cantități mai mari poate avea un impact asupra sănătății.
Nu contează câți compuși fenolici sau alți bioactivi puteți ingera prin consumul de vin și cât de buni ar putea fi acești compuși pentru sănătate, deoarece aportul de alcool, dacă se bea o jumătate de sticlă în fiecare seară, este foarte mare pentru consumul zilnic. Deci, da, este dăunător.
O sticlă de vin pe zi provoacă o acumulare de compuși grași în ficat, cauzând ficatul gras sau boala alcoolică hepatică timpurie. Ficatul gras apare la 90% dintre persoanele care beau mai mult de 45-60 de uncii de alcool pe zi.
Pe măsură ce consumul de alcool continuă, celulele hepatice mor, sunt înlocuite de țesut cicatricial, care se extinde pentru a distruge arhitectura ficatului.
Băutul prea mult vin poate duce la un consum exagerat de calorii și la o posibilă creștere în greutate. În plus, consumul excesiv de alcool poate îngreuna modul în care organismul dumneavoastră arde energia și grăsimile.
Deși vinul este băutura cea mai răspândită, încă din antichitate, mare atenție totuși. Ca orice alt lucru, și vinul trebuie consumat cu moderație, indiferent de ce recomandări dau specialiștii.
Fie că este un pahar, sau două, sau patru, vinul este totuși alcool. Știm deja că exagerând putem avea mari probleme cu alcoolul. Așa că, moderație, moderație, și totul va fi bine!