15 oct. 2021 | 16:17

Cum se ţine corect o sticlă cu vin în frigider, după ce o deschizi. Greşeala imensă pe care o fac toţi românii

Utile
Cum se ţine corect o sticlă cu vin în frigider, după ce o deschizi. Greşeala imensă pe care o fac toţi românii
Cum se ține corect o sticlă de vin în frigider?

Cum se ține corect o sticlă de vin la frigider? Mulți întâmpină problema aceasta după ce o deschid și nu o consumă total. Ce greșeală imensă fac mulți români în speranța să ‘salveze’ vinul rămas?

Truc util: cum se ține corect o sticlă de vin la frigider?

Dacă peste hotare găsim vinul în recipiente diverse care permit o păstrare mai ușoară a acestuia, acest lucru nu este valabil și pentru români. La noi în țară se găsesc mai rar sticle de vin cu capace normale pe care le poți pune după ce nu ai terminat vinul și vrei să-l bagi la rece sau chiar la cutie.

Pentru a le veni în ajutor românilor care nu se folosesc de tot alcoolul dintr-o sticlă, unii producători au scos pe piață dopuri speciale care să le înlocuiască pe cele de plută. Poți să găsești în diverse magazine sau să îți comanzi direct de pe anumite site-uri specializate dopuri de plută, de silicon, căpișoare pentru sticlă sau robineți.

Perioada de valabilitate a vinului e limitată odată deschisă sticla pentru că pe zi ce trece își pierde calitățile și i se schimbă și aroma. Cu toate astea, băutorii de vin știu că oxigenarea sa ajută la eliberarea gustului, dar doar pentru prima oară, la doar câteva ore băutura își începe involuția.

Care sunt condițiile în care trebuie păstrată băutura?

În funcție de condițiile de păstrare, vinul alb și roze poate dura aproximativ 3 zile, iar cel roșu chiar și o săptămână. Dacă vinul a fost decantat anterior consumării, el nu poate fi păstrat pentru că a fost deja oxigenat pentru o perioadă considerabilă.

Se recomandă poziția verticală pentru păstrarea sticlei. De asemenea, trebuie să te asiguri că este bine acoperită. Materialul de plută este de ajutor dacă vrei să te folosești de același dop cu care a venit.

Dacă reutilizezi dopul inițial, pune-l cu partea pătată înauntru, pentru că cealaltă este cel mai probabil să aibă microbi. Mai mult decât atât, poți să alegi o sticlă mai mică pentru a nu avea atât de mult aer. Un alt lucru de folos ar fi un distribuitor de gaz inert. Deși este un produs scump, merită încercat pentru pasionații de vinuri, arată mejorconsalud.as.com.

Accesorii pentru vin

„DOPURI DIN PLUTA AGLOMERATA – solutia ideala pret/calitate pentru vinurile de consum curent, a caror viata la raft se reduce la 3-6 luni. Se obtin prin mai multe metode, cea mai cunoscuta fiind cea de extrudare. Aceste dopuri sunt constituite din granule de pluta, cu dimensiuni cuprinse intre 2 si 4 mm, aglutinate cu un adeziv.

DOPURI TIP CAPSULA CU FILET (SCREWCAP) – sunt recomandate atat pentru vinurile tinere – pentru mentinerea prospetimii, fara riscul defectului de dop, cat si pentru vinurile destinate maturarii, deoarece aceste capsule reduc riscul oxidarii vinului, proces cauzat de cele mai multe ori degradarii naturale a dopurilor de pluta.

DOPURI SINTETICE – sunt realizate din elastomeri (nu cauciuc) si asigura pastrarea calitatii vinului mult mai bine decat dopurile uzuale realizate din pluta aglomerata. Aceste dopuri sunt elastice, prin urmare nu permit aerului sa patrunda in sticla, eliminand riscul oxidarii vinului.”
(Sursa: accesoriivin.ro)