Nu e greu să faci doar nuntă în 2022, ci și să fii invitat. Din cauza scumpirilor din ultimul an de zile, organizarea unui astfel de eveniment privat costă mai mult. Cuplurile trebuie să scoată din buzunar sume mari de bani pentru a beneficia de servicii modeste în ziua căsătoriei lor. Află în rândurile de mai jos cât trebuie să plătească invitații la o nuntă. Cât a crescut darul de nuntă în România în acest an.
Organizarea unei nunți în anul 2022 costă cu cel puțin 20 de procente mai scump. Serviciile sunt mult mai costisitoare decât înainte. Dacă în urmă cu doi ani de zile un meniu modest la un eveniment privat costa până în 300 de lei, în prezent prețul celui mai ieftin mediu se apropie de 500 de lei.
Din cauza majorării de prețuri, majoritatea mirilor preferă să facă nunți cu un număr mic de invitați. Potrivit unui reprezentant din domeniu, 90% dintre evenimentele private au un număr de invitați de până la 100 de persoane. Doar 20% dintre nunți mai sunt organizate cu un număr de peste 100 de invitați.
„Noi am crescut preţurile, dar nu direct proporţional cu valoarea inflaţiei. Preţurile pornesc de la 95 de euro până la 130 de euro meniul”, a declarat Alin G., patronul unui restaurant, pentru ziarul Adevărul.
Pe fondul scumpirilor la combustibili, materia primă pentru un meniu normal la o nuntă s-a majorat în unele cazuri chiar și cu 60 de procente. Și serviciile de servire prevăd în prezent un preț dublu față de acum doi ani de zile. Inevitabil, și darul de nuntă pe care trebuie să îl lase invitații la un astfel de eveniment a crescut.
O regulă nescrisă spune că un cuplu invitat la o nuntă trebuie să lase mirilor o sumă de bani echivalentă cu prețul dublu al mâncării și băuturii. Asta înseamnă că, dintr-un foc, o familie formată din două persoane trebuie să lase în dar la nuntă o sumă de aproximativ 2.000 de lei.
Suma oferită în dar mirilor variază în funcție de calitatea invitatului. Potrivit sursei citate, rudele care sunt apropiate persoanelor care s-au căsătorit trebuie să lase în jur de 700 de lei de persoană. Nașii cuplului căsătorit trebuie să ofere în dar finilor o sumă de minimum 3.000 de lei, potrivit obiceiurilor.
Citește și: Cât e darul de nuntă în alte țări din lume. Românii pun cei mai mulți bani în plic
De obicei, părinții, frații și surorile persoanelor care se căsătoresc oferă cele mai consistente daruri la nuntă. Bineînțeles, acestea variază în funcție de situația financiară a fiecărei familii.