În circumstanțele actuale de criză, autoritățile anunță o iarnă grea pentru români. Prețurile la energie și gaz urmează să se scumpească semnificativ. Unele voci susțin că, în acest sezon rece, cetățenii vor fi nevoiți să achite prețuri duble față de anul trecut la utilități. Pentru a economisi cât mai mulți bani, o parte din populație a decis să revină la metode mai vechi de încălzire. Află în rândurile de mai jos ce își fac românii în case pentru a scăpa de facturile la gaze.
Românii își fac griji cu privire la cheltuielile pe care le vor suferi în acest sezon rece. Pe fondul avertismentelor primite din partea reprezentanților politici și a majorărilor de prețuri, unii cetățeni au decis să revină la metode vechi de încălzire. Chiar dacă au deja încălzire centralizată, o parte dintre români au decis să își contruiască în locuințe o sobă de teracotă.
De teama facturilor mari la gaz, în zona Buzăului, românii încearcă să găsească alternative de încălzire. Frații Alexandru, din comuna Smeeni, sunt doi dintre cei mai solicitați constructori de sobe de teracotă. În fiecare zi, comenzile curg. Se întâmplă să aibă și câte două sobe de construit în doar o singură zi. Asta în condițiile în care lucrările de construcție pentru o sobă durează până la 12 ore.
„În general, 50 la sută dintre lucrări sunt făcute la case care au deja centrale pe lemn, gaz sau gaz petrolier lichefiat. Majoritatea le folosesc ca alternativă cel puțin într-un dormitor. Este o situație nouă, de când se tot scumpesc gazele”, a spus Dorin Alexandru, într-o intervenție pentru Adevărul.
Potrivit explicațiilor oferite de cei doi constructori, principalele materiale folosite la construcția sobelor sunt cărămida de șamotă și cărămida din lut ars. Românii preferă, în general, ca sobele să fie construite cu cahle din ceramică, întrucât acestea sunt mai rezistente în timp, dar radiază și un nivel mai ridicat de căldură.
În ultima perioadă de timp, românii devin din ce în ce mai îngrijorați din cauza crizei energetice. La nivel european, liderii de stat au avertizat deja cu privire la introducerea unor restricții din acest punct de vedere. Și în țara noastră, la momentul actual, se dezbat măsuri de economisire a energiei și a gazului. Astfel, cetăţenii încep să îşi ia ‘Adio!’ de la centralele termice.
„Gazul arde, deci trebuie musai să-l plătești. Așa, lemnele astea le bag în sobă în cantități mai mici; adică mă adaptez, văd eu ce fac. Când le cumpărăm, mai putem negocia, mai mergem la pădure, unde ne dă buturuga gratis. La soba pe vatră, mai putem folosi coarda de vie, crengi”, a spus un client al fraților Alexandru.
Instalația din comunism care revine în casele românilor. Constructorii au rămas surprinși când au văzut cât de multe persoane doresc să investească în construirea sobelor. Unii clienți trebuie să aștepte până la patru săptămâni pentru a li se onora cererile. Construirea unei sobe de teracotă costă între 3.000 și 5.000 de lei.