Instalația din comunism care revine în casele românilor. Tot mai mulți recurg la această idee

Instalația din comunism care revine în casele românilor. Tot mai mulți recurg la această idee
Romanii sunt tot mai interesati de soba cu lemne

Scumpirea gazelor şi perspectiva unor facturi imense la iarnă îi determină pe tot mai mulți români să revină la metodele clasice de încălzire: soba cu lemne. De pildă, la sate a luat avânt interesul pentru instalația din comunism. Deși familiile au încălzire centralizată, preferă să aducă un sobar experimentat care să le ridice o teracotă în casă.

Soba cu lemne, din nou la modă

La o oră și jumătate de București, foarte multă lume optează pentru soba cu lemne. Fraţii Dorin şi Iulian Alexandru sunt vedete în zona Buzăului, după ce s-a dus vorba că se pricep să construiască teracote. Cei doi locuiesc în comuna Smeeni, dar mai tot timpul sunt pe drumuri, atât de mare este cererea românilor pentru această metodă clasică de încălzire. Muncitorii au de onorat şi câte două comenzi pe zi, iar solicitările vin din toate comunele județului.

De frica scumpirii gazelor, românii vor teracote

Dorin, care este şeful echipei, susține că volumul de muncă s-a dublat, pentru că pe lista de aşteptare au început să apară şi gospodari din localităţile în care există reţea de gaze.

„În general, 50% din lucrări sunt făcute la case care au deja centrale pe lemn, gaz sau gaz petrolier lichefiat, majoritatea folosindu-le ca alternativă cel puţin într-un dormitor. Este o situaţie nouă, de când se tot scumpesc gazele”, a explicat Dorin Alexandru, potrivit Adevărul.

Cerere mare în această perioadă

De ce preferă românii soba de teracotă? Motivul este simplu: facturi mai mici la iarnă.

„Eu fac iarna mâncare pe plită, iar aragazul îl folosesc doar la cafea sau la ceai. În rest, pe plită gătesc. În bucătărie locuim iarna, pentru că oricum se strânge căldură de la sobă. Chiar dacă îţi dă mai mult de lucru şi ceva deranj, soba cu lemne este mai convenabilă”, a relatat o gospodină.

„Când cumpărăm lemne mai putem negocia, mai mergem la pădure, unde ne dă buturuga gratis. La soba pe vatră, mai putem folosi coardă de vie, crengi”, a dezvăluit soțul femeii.

Cât costă să ridici o sobă de teracotă la casă

Datorită comenzilor numeroase, cei doi fraţi sobari au agenda plină până la iarnă. Prin urmare, există clienţi care trebuie să aștepte chiar și o lună până ce Dorin şi Iulian Alexandru ajung la ei.

Zidirea unei sobe costă între 3.000 şi 5.000 de lei, în acest tarif fiind incluse plata muncitorilor şi materia primă. Lucrarea durează cel mult o zi, în funcţie de complexitatea şi materialele folosite la confecţionarea teracotei. Din păcate, lemnele de foc s-au scumpit enorm.

Urmăriți Playtech.ro și pe