Europa, în aceste zile, se zbate într-o criză energetică fără precedent. De cealaltă parte, Rusia susține că sancțiunile economice punitive impuse de Occident sunt responsabile pentru oprirea pe termen nelimitat a livrărilor de gaze. Reprezintă cel mai clar indiciu de până acum că Rusia încearcă să forțeze Europa. Presiunile sunt să se ridice măsurile economice pentru ca Moscova să deschidă din nou robinetele înainte de iarnă. Criza a ajuns în aproape fiecare locuință europeană, inclusiv în cele din România. În acest context, nu ar trebui să ne mire declarațiile președintelui Klaus Iohannis, referitoare la economia la curent. Într-un interviu recent am aflat care sunt aparatele pe care Klaus Iohannis le scoate din priză pentru a face economii la curent, și ce recomandări mai are președintele.
Europa a fost aruncată în cea mai mare criză energetică din ultimele decenii. Ca urmare, livrările de gaze naturale din Rusia devenind volatile și imprevizibile. Acum, aceste livrări au fost complet oprite.
Rusia susține că sancțiunile economice punitive impuse de Occident sunt responsabile pentru oprirea pe termen nelimitat a livrărilor de gaze prin principala conductă europeană.
„Problemele de pompare au apărut din cauza sancțiunilor impuse împotriva țării noastre. Dar și a celor împotriva unui număr de companii de către statele occidentale, inclusiv Germania și Marea Britanie”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor, potrivit agenției de presă ruse de stat Interfax.
Ca urmare, la nivelul UE s-a luat decizia drastică de a se reduce consumul generale de energie la 15%. România a acceptat aceste directive, așa se face că, într-un fel sau altul, vom fi nevoiți să reducem consumul casnic. Printre cei care vorbesc despre aceste reduceri, se numără și președintele Klaus Iohannis, conform agenție Agerpress.
Deși se dau garanții că n vor exista raționalizări la consumul de energie, nu se știe clar ce se va întâmpla în perioda următoare. Dacă ținem cont că, deja, erau probleme la furnizarea de căldură, am putea trage concluzia că vor apare și astfel de situații. La nivel declarativ, liderii celor dpuă partide din coaliția de guvernare vorbesc și despre o nouă plafonare a prețului la energie.
Cu toate astea, inclusiv președintele Klaus Iohannis vorbește de principiile de a face economie la consumul de curent. Recent acesta a declarat că face economii, renunțând la aparate consumatoare de curent, de care nu are nevoie:
„Cred că a face economie într-o vreme în care criza energetică este evidentă, probleme în care ne dorim tranziţia verde. Lucrurile sunt (…) destul de simple, trebuie să evităm să risipim energia.
Când plecăm de acasă putem să permitem ca locuinţa să fie un pic mai rece. Dacă plecăm putem să stingem lumina. Dacă nu este nevoie să folosim anumite aparate electrice ele pot fi fără probleme scoase din priză şi aşa mai departe.
Am mai spus-o şi cred că este bine să o repet. Nu ne dorim şi nu se va întâmpla ca românii să stea în frig, nu se va întâmpla să li se stingă lumina cum se spune, dar este un lucru natural şi foarte potrivit, foarte bun, etic, corect, în semn de solidaritate, să facem economii rezonabile acolo unde putem fiecare acasă şi toate aceste lucruri pe care le-am enumerat le practic şi eu la mine acasă”, a spus președintele Klaus Iohannis, conform agenție Agerpress.
Parlamentarii europeni au acuzat în repetate rânduri Rusia, de faptul că a transformat în armă exporturile de energie în încercarea de a crește prețul materiilor prime. Moscova neagă că folosește energia ca armă.
Gazprom a întrerupt toate exporturile începând cu 31 august. La acel moment invoca lucrări de întreținere la singurul compresor rămas. Fluxurile ar fi trebuit să fie reluate după trei zile.
Dar Gazprom a invocat o scurgere de petrol pentru oprirea pe termen nelimitat a conductei. Anunțul a venit imediat după ce G-7 a susținut o propunere de introducere a unui mecanism de plafonare a prețurilor pentru petrolul rusesc.