Acesta este oraşul din România care a intrat într-un proiect internaţional de finanţare. Este singurul de la noi din ţară până acum, iar totul s-a întâmplat în urma unei nominalizări. Care sunt avantajele acestui oraș acum, vedeți în rândurile de mai jos.
Orașul Reșița a fost inclus în rețeaua UNESCO „Learning Cities“. Ca urmare a acestei nominalizări, orașul Reșița, situat în județul Caraș-Severin, are posibilitatea să acceseze, cu sprijinul UNESCO, finanțări speciale pentru dezvoltarea unor proiecte educaționale.
Într-o postare pe Facebook, Ministerul Culturii precizează că anunţul a fost făcut vineri seara de directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, în cadrul unui comunicat postat pe site-ul instituţiei. Audrey Aozulay a mai spus că oraşele selectate sunt exemple remarcabile în care învăţarea pe tot parcursul vieţii poate deveni o realitate la nivel local.
Cooptarea Reşiţei în lista UNESCO „Oraşe care învaţă” s-a făcut în baza unui amplu dosar de candidatură, care a fost susţinută de ambasadorul României pe lângă UNESCO, Simona-Mirela Miculescu, precum şi de Madlen Șerbanh, secretarul general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.
Lista noilor membri cuprinde 77 de oraşe din 44 de ţări, iar Reşiţa este unul dintre cele cinci oraşe din zona Europei de Sud-Est, alături de Lasko şi Ptuj din Slovenia şi Ljubljana şi Trnava din Slovacia.
Reșița (în maghiară Resicabanya, în germană Reschitz, în cehă Resice, in sârbă Решица, în croată Ricica) este municipiul de reședință al județului Caraș-Severin, Banat, România. Orașul este compus din localitățile componente Câlnic, Cuptoare, Doman, Reșița (reședința), Secu și Țerova, și satul Moniom.
Numele de Reșița ar proveni de la termenul latin recitia, care înseamnă „izvor rece”, așa cum Nicolae Iorga sugera. Se presupune că romanii au dat numele orașului, de la un izvor de pe valea Domanului. O altă variantă, susținută de Iorgu Iordan de data aceasta, ar fi aceea că Reșița vine de la un cuvânt slav: al oamenilor care au trăit în zona Carașovei la 15 km distanță, care făcând referire la acest loc, ce în acele vremuri nu era decât un sat ca și al lor, ca fiind „u rečice”, care înseamnă „la pârâu”.
Potrivit recensământului din 2011, populația municipiului Reșița se ridică la 73.282 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se număraseră 84.026 de locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt români, în proporție de 81,65%. Principalele minorități sunt cele de maghiari (2,12%), germani (1,71%) și romi (1,42%). De asemenea, pentru 11,57% din populație, apartenența etnică nu se cunoaște.