Autoritățile au făcut anunțul mult așteptat de către toate minoritățile din România. Fie că că sunt rromi, maghiari, sași sau alte minorități, cu toții vor avea posibilitatea să își facă certificate de naștere, de căsătorie sau de deces bilingve. În plus, căsătoriile vor putea fi făcute tot în limba maternă a fiecărei minorități, dar cu condiția ca ofițeul de stare civilă care oficiază evenimentul să cunoască limba respectivă.
Senatorii au votat favorabil, luni, 21 septembrie, un proiect de lege ce le va oferi cetățenilor români aparținând minorităților naționale posibilitatea de a obține certificate bilingve de naștere, deces, precum și căsătorie, la cerere, scrie avocatnet.ro.
În plus, formularul tipizat folosit în acest context va fi redactat atât în limba română, cât și în limba minorității naționale respective.
Proiectul de lege ce a trecut de Senat trebuie să mai fie aprobat de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele țării Klaus Iohannis și să apară în Monitorul Oficial, pentru a putea fi aplicat.
Proiectul de lege va modifica Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, pentru a facilita eliberarea certificatelor de tipul celor menționate mai sus și în limba minoritarilor care au solictat asta.
Forma propunerii ce tocmai a trecut de Senat prevede că „serviciul public comunitar local de evidența persoanelor sau, după caz, ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ teritoriale, eliberează, la cererea persoanei în cauză, aparținând unei minorități naționale, certificate de naștere, căsătorie sau deces, bilingve, pentru care formularul tipizat, alături de limba română, este întocmit și în limba minorității naționale respective”.
Chiar dacă va fi adoptată și va intra în vigoare, eliberarea de certificate bilngve va trebui urmată de norme concrete de punere în aplicare. Astfel, momentul concret de la care actele de stare civilă amintite mau sus vor putea fi obținute în forma bilingvă va veni ulterior oficializării prevederii de mai sus.
De asemenea, o altă modificare prevăzută în forma propunerii adoptată de Senat este posibilitatea pentru cetățenii din minoritățile naționale să ceară celebrarea căsătoriilor în limba maternă din minoritatea din care provin, însă doar dacă ofițerul de stare civilă sau cel care va oficia căsătoria va cunoaște limba respectivă.
Modificările nu sunt aplicabile, în prezent.Pentru aceasta, e nevoie ca și Camera Deputaților să aprobe proiectul și acesta să fie promulgat de președintele țării, urmând să apară și în Monitorul Oficial.