Facturile la cosumul de curent electric au ajuns la valori exorbitante. Cel puțin așa declară un grup de români din Sibiu, uimiţi de factura de curent electric. Aceștia vorbesc de sume colosale, de cel puțin 33.000 de lei pe factura emisă de furnizorul de energie electrică. Românii, aflați în această situație, spun că „Facem credit la bancă”.
Dacă citești acest material, trebuie să-ți spunem că nu este primul caz despre care relatăm. Încă de la începutul acestui an au mai existat situații de acest gen, în care românii s-au trezit cu facturi enorme la curentul electric. Nici acest caz, din păcate, nu face excepție de această regulă, a facturilor enorme.
Grupul de români din Sibiu, uimiţi de factura de curent electric, spun că nu înțeleg cum s-a ajuns la suma de pe factura furnizorului de energie electrică. Conform acestora, suma este una colosală, de aproape 33.000 de lei.
Totul ar fi plecat, spun sibienii, de la regularizarea făcută pe ultimii patru ani. Dar, chiar și-așa, suma nu ar fi trebuit să ajungă aici. Clientul a făcut o cerere de rectificare a sumei, dar furnizorul, în cazul de față Electrica, le-a răspuns că singura soluție este plata eșalonată a facturii de 33.000 de lei, cât despre client, acesta declară:
„Noi acum trebuie să facem un credit în bancă pentru această factură, care după spusele lor, ar trebui să fie și mai mare de atât, pentru că de anul acesta tariful s-a schimbat, deși cei de la Electrica au făcut calculul în funcție de tariful de astăzi”, spune clientul Electrica, conform Antena 3.
În prima jumătate a acestui an ANPC a primit, cel puțin, 10.000 de reclamații, toate cu aceeași tematică: facturile la energia electrică cu sume enorme.
Deși, în unele cazuri, ANPC a reușit să rezolve situațiile, cele mai multe facturi au rămas la fel. ANPC amenda mai mulți furnizori pentru abuzul la facturare. Dar, restul de facturi nerezolvate, au ajuns ca și în cazul celor din Sibiu, să fie plătite eșalonat.
Așa se face că sunt extrem de mulți români în imposibilitate de plată. Unii au fost nevoiți să facă împrumuturi consistente, pentru a-și plăti datoriile către furnizori.
În contextul actual, al unei crize ecnomice, românii ajung în situații disperate. Cât despre furnizori, fie cer plata în avans a facturilor (n.r. ca urmare a neplății de către stat a compensațiilor), fie emit facturi enorme.