Multe gospodine își pregătesc cămara pentru iarnă, unde se vor regăsi rafturi ticiste cu borcane pline de bunătăți. Murături la saramură, la oțet, gemuri, dulcețuri și zacuscă. Iar lista poate continua. Vinetele coapte și puse la păstrat pentru la iarnă sau folosite rapid pentru zacuscă sunt și ele printre preocupările de sezon, astfel că este util să știi cum se coc corect vinetele, dar mai ales cum le poți curăța rapid.
Vinetele sunt ingrediente nelipsite din prepararea celor mai delicioase specialități culinare, printre cele mai apreciate fiind zacusca și, evident, salata de vinete. Însă pentru ca aportul lor în ce privește gustul preparatelor să fie maxim, este important să ții cont de anumite sfaturi: să le alegi cu atenție pe cele cu coaja violet închis și lucioase, codița să fie verde, iar ca aspect, să fie pufoase și nu tari ca piatra.
În ce privește coacerea și curățarea vinetelor, sunt mai multe metode, evident, în funcție de cantitatea dorită și de locul în care le coci. Dacă locuiești la bloc și nu ai o cantitate mare de vinete, poți opta pentru vinetele coapte la cuptor, la oală sau pe aragaz.
Evident, cel mai potrivit mod a coace vinetele este pe grătar sau pe plita încinsă pe foc de lemne. Dacă ai o cantitate mare de vinete pe care vrei să o coci, cea mai bună variantă este deci suprafața bine încinsă. Foarte important este ca acea coajă violacee să capete acea urmă de arsură, pentru ca vinetele să capete acea aromă specifică de afumat.
Pentru a coace vinetele pe grătar, disc sau plită, trebuie să speli vinetele, să le zvânți și să le înțepi furculița pe alocuri. Astfel, se va preveni explozia acestora pe timpul coacerii. Se așază pe grătar sau disc sau plita bine încinse și se coc, având grijă să fie întoarse, până ce coaja e arsă, iar miezul este foarte moale. În funcție de cât de puternic e focul și de mărimea vinetelor, coacerea poate dura 20-30 de minute.
Dacă optezi pentru coacerea vinetelor la cuptor, trebuie să știi că se taie codițele, se presară puțină sare pe partea cu tăietura și se pornește cuptorul, se fixează temperatura la 210 grade C, pe funcția grill, până ce miezul se înmoaie bine, iar coaja are urme de arsură.
Se pregătește un vas colector, acoperit cu o sită de material plastic, în care se pun vinetele curățate la scurs. Se iau vinetele coapte din tavă cu o spatulă și se transferă pe tocător. Se scobesc repede cu o lingură cât sunt fierbinți, se pune miezul copt în sita de plastic pregătită și se lasă la scurs bine.