16 aug. 2022 | 14:53

Salată de vinete ca la mama acasă. Nu ai cum să dai greş cu reţeta asta

Utile
Salată de vinete ca la mama acasă. Nu ai cum să dai greş cu reţeta asta
Secretul celei mai bune salate de vinete

Așa faci salată de vinete ca la mama acasă. Sezonul estival ne răsfață cu tot felul de preparate delicioase și foarte sănătoase, cum este salata de vinete, alături de pâine proaspătă, roșii rumenite de soare și ceapă roșie. Deși dispare de pe masă în câteva minute, puține gospodine se încumetă să pregătească acest aperitiv gustos, deoarece necesită oarecare atenție. Ba pun prea mult ulei, ba are cocoloașe. Din fericire, poți apela la un secret care transformă radical rețeta ta.

Cum faci salată de vinete ca la mama acasă

De cum încep să apară vinetele pe tarabele din piață, româncele se întrec în rețete delicioase, întregul cartier fiind cuprins de parfumul legumelor coapte pe aragaz. Dacă punerea lor pe flacără și coacerea fiecăreia în parte sunt floare la ureche, unele dintre gospodinele începătoare se împotmolesc atunci când trebuie să prepare salata. Dacă nu respecți câteva reguli de aur, preparatul poate deveni amar sau grețos.

Secretul celei mai bune rețete

Vestea bună este că sunt soluții, astfel încât să nu pierzi aroma de vânătă rumenită frumos. După ce cureți bine legumele violet și le toci mărunt sau le transformi într-o cremă aerată cu ajutorul unui blender, folosește puțină zeamă de lămâie, pe care o adaugi odată cu sarea. În felul acesta, salata de vinete nu va mai fi grețoasă. Nu uita de ceapa roșie, îi va da o aromă specială și gust divin. De la prima mușcătură îți vei aduce aminte de cea din copilărie, pregătită de mama sau bunica.

Ingrediente rețetă salată de vinete:

  • 2 vinete
  • ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă
  • zeamă de lămâie
  • sare.

Mare atenție la modul de preparare

Coace vinetele pe aragaz, direct pe flacără sau, în cazul în care plita nu o permite, așază-le pe un grătar. Lasă legumele să se rumească bine pe fiecare parte, având grijă să le întorci constant. După ce coaja se coace, ia-le de pe foc. Reține că vinetele trebuie decojite cât sunt fierbinți.

Următorul pas este să tai codița vinetelor, după care scoate unele semințe și lasă-le la scurs într-o sită de plastic (aproximativ două ore). Nu de apuca niciodată de făcut salata dacă nu au eliminat tot sucul. Acea zeamă este amară, deci nu este indicată să o folosești. După ce s-au scurs bine, folosește un blender sau un bătător clasic din lemn ca să mărunțești bine de tot vinetele, până obții o pastă.

Reguli de aur pentru o salată de vinete ca la mama acasă

Este timpul să treci la pregătirea salatei propriu-zise. Într-un castron adaugă două lingurițe de sare și puțină zeamă de lămâie, în funcție de gust, apoi uleiul, puțin câte puțin, la fel ca în cazul maionezei. Omogenizează treptat. Cantitatea de ulei folosită depinde de preferințele tale, dar vei observa că vinetele își schimbă culoarea și își dublează volumul. Adaugă ceapa tocată fin și gustă să vezi dacă salata are suficientă sare. Întinde două linguri de vinete pe o felie de pâine proaspătă, decorează cu roșii și ceapă. Mai mult ca sigur, familia ta va fi încântată de rezultat, iar tu vei primi foarte multe laude pentru salata de vinete.